Povreda usled preterivanja - Men`s Health

Povreda usled preterivanja

Hernija, poznata i kao kila ili bruh, je prodor trbušne maramice sa ili bez organa trbuha kroz urođeno ili stečeno oslabljeno mesto na trbušnom zidu ili u trbušnoj duplji. Hernija je relativno česta pojava koja može uticati na mlade, stare, muškarce i žene. Procenjuje se  da hernija može da utiče na oko pet odsto populacije u bilo kom trenutku njihovih života. Hernija je u stvari praznina na mišićnom zidu abdomena. Često se javlja na oblastima prethodnih hirurških ožiljaka, na pupku, ili delu prepona.

Razlozi pojave hernije su često genetski ili vezani za fizičke aktivnosti, navodi se na sajtu lekaronline. Većina ljudi kojima se pojavila hernija, opisuje je kao izbočinu. Neki se žale na bol, a kod većine nema nikakvih simptoma. Ispupčenje koje se često povezuje sa hernijom je zapravo sadržaj iz unutrašnjosti abdomena koji viri kroz defekt hernije.

VRSTE HERNIJA
Sa praktičnog stanovišta najvažnije je da li su hernije slobodne ili ireponibilne, odnosno, da li su uklještene ili nisu. Uklještene hernije zahtevaju hiruršku intervenciju. Generalno, razlikujemo sledeće vrste hernija:
    Urođene i stečene
    Spoljašnje i unutrašnje
    Slobodna (reponibilne) i ireponibilna
    Preponske, bedrene, pupčane, kile “bele linije”
    Incizione (oziljne)
    Rekurentne (recidivantne)
    Dvostruke ili trostruke

Još jedna od čestih povreda kod sportista je povreda zadnje lože, da biste otkirli kako možete da sprečite ovu povredu, kliknite OVDE!

Razlikujemo dva osnovna tipa hernije: trbušne i preponske. Trbušna hernija se obično formira oko pupka (pupčana hernija), na mestu prethodnih hirurških rezova (incisionalna hernija), ili u gornjem delu stomaka, na sredini (epigastrična hernija). Preponske hernije su najčešći tipovi hernije i obuhvataju: indirektne preponske hernije, direktne preponske hernije i femoralne hernije.

SIMPTOMI HERNIJE
Simptomi hernije se često razlikuju. Najčešći simptomi su bol, nelagodnost i ispupčenje ili otok na mestu hernije. Ispupčenje može biti trajno ili povremeno. Tokom vremena ispupčenje se može povećati.

Ako se ispupčenje hernije ne izravna kada se legne, sadržaj hernije je zarobljen. Ovo se zove “zatvorena hernija”. Ovaj tip hernije može izazvati blokadu creva. Ako su creva čvrsto zarobljena, dotok krvi u crevima može da se blokira i creva mogu da odumru (tj. postanu gangrenozna). Ovo može biti povezano sa simptomima trbušnog istezanja, mučninama, povraćanjem, boli koji se pogoršava sa vremenom i diskoloracijom kože u oblasti hernije. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite stručnu medicinsku pomoć.

UZROCI I FAKTORI RIZIKA
Iako su neke hernije prisutne vec na rođenju, većina se razvije kasnije u životu. Porodična istorija hernije predstavlja predispoziciju za razvoj hernije kasnije u životu. U principu, uslovi koji povećavaju pritisak unutar abdomena, a doprinose  formiranju hernije uključuju:
    Gojaznost
    Često podizanje teškog tereta
    Stanja koja mogu uzrokovati hronični kašalj, kao što su pušenje ili astma
    Naprezanje tokom pražnjenja creva kao kod hronične opstipacije
    Otežano mokrenje, kao ono prouzrokovano uvećanjem prostate
    Tečnost u trbušnoj šupljini

Pročitajte i  5 načina da sačuvate svoje srce

Većina hernija se obično može utvrditi fizikalnim pregledom. Ponekad, ali vrlo retko, potrebna su specijalna snimanja da bi se dijagnoza postavila ili utvrdila.

OPERACIJA HERNIJE
Hernija se ne može izlečiti. To je strukturalno oštećenje trbušnog zida i većina hernija se treba hirurški tretirati. Tretman zavisi od tipa hernije. Vaš hirurg će razgovarati sa vama o najboljem tipu repariranja za vas. Zahvat se može uraditi pod lokalnom ili opštom anestezijom, u zavisnosti od tipa i lokacije tretmana.

Kako bi se područje zahvata ojačalo i smanjila bol posle operacije, većina hirurga koristi posebne mrežaste materijale. Mreža se sastoji od tankog i veoma jakog plastičnog materijala koji ostaje u telu. Ona pomaže da hirurg izvede operaciju kile bez povlačenja mišića i deluje kao zakrpa koja efikasno zatvara šupljinu. Pošto se mišići ne povlače, ova vrsta popravke omogućava brži i manje bolan oporavak.

RIZICI OPERATIVNOG ZAHVATA
Iako je operacija kile jedna od najčešćih hirurških intervencija, ona kao i svaka druga operacija nosi određene rizike. Ovo uključuje ali se ne ograničava na krvarenja, infekcije, formiranje ožiljka, postoperativni bol, oštećenje testisa ili funkcije testisa, utrnulost u preponama ili butinama, komplikacije sa mrežom koja se koristi u zahvatu, nemogućnost mokrenja,povrede creva ili bešike,recidiv hernije (ponovno nastajanje izbočine) i komplikacije sa anestezijom.

POSLE OPERACIJE KILE
Većina nekomplikovanih slučajeva hernije može biti tretirana ambulantno. To znači da je moguće da se  u toku dana izvede zahvat , a već u večernjim satima  ide kući. Oporavak posle ovakvog hirurškog zahvata se može blago ubrzati povratkom u svakodnevnu rutinu u najkraćem mogućem roku. Početi sa kraćim šetnjama čim se steknu za to uslovi. Šetnja potpomaže cirkulaciju i sprečava formiranje krvnih ugrušaka u venama nogu. Bol i otok  se smanjuju tako što se pridržava saveta lekara o post-operativnoj nezi i lekovima. Naravno, neki slučajevi hernije su suviše ozbiljni ili suviše komplikovani za ovakvu vrstu zahvata gde se isti dan može kući. Neki pacijenti su previše stari ili bolesni za ambulantni zahvat. Tokom posete ordinaciji, u razgovoru sa lekarom ove teme svakako treba pomenuti.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *