Rana dijagnoza je krucijalna: Izlečite rak pluća - Men`s Health

Rana dijagnoza je krucijalna: Izlečite rak pluća

Rana dijagnoza je krucijalna: Izlečite rak pluća

Nova istraživanja sa Univerziteta Koledž u Londonu sugerišu da je rano otkrivanje veoma kritično i da rak pluća, koji kosi ljudske živote više nego bilo koji drugi rak, može da se razvija sporo 20 godina dok ne postane dovoljno agresivan da može da se otkrije.

Naučnici su posmatrali 25 regija 7 tumora na plućima, koje su hiruškim putem odstanili iz pacijenata. Otrkili su određene genetske mutacije, koje se javljaju u ranom fazi tumora, verovatno kao rezultat kancerogenog izlaganja, posebno kod pušaća i bivših pušača. “Godinama kasnije, protein DNK, koji se zove APOBEC mutira unutar tumora i tek tada rak stvarno počinje da napreduje”, kaže autor studije Elza de Bruin.

APOBEC obično štiti vaš imuni sistem, međutim u ovom slučaju, postaje vaš neprijatelj i počinje da napada vašu DNK. Kako ovaj proces odmiče, APOBEC ima veći uticaj nego mutacije, koje nastaju usled pušenja kod pušača. Međutim, APOBEC može da ubrza rast tumora i kod bivših pušača i nepušača. Naučnici su otkrili da taj proces može da traje 20 godina, kada su proučavali tumor bivšeg pušača, koji je pušenje nadvladao dve decenije pre operacije. Oni veruju da su se prve mutacije dogodile dok je još pušio, a da je APOBEC kasnije napravio dalja oštećenja.

Pročitajte i: Veza između TV-a i raka pluća

Istraživači su otkrili da pušači imaju četiri puta veće mutacije nego bivši pušači, a više mutacije mogu da označe i veće, agresivnije tumore.

“Rana dijagnoza raka pluća je kritična i skoro nemoguća. On se najčešće veoma kasno detektuje, kada je već metastazirao na druge organe”, kaže De Bruin. Stopa izlečenih je samo 4 procenta, poručuju iz Američke Asocijacije za pluća.

Pročitajte i  Šta mesta na kojima izlaze akne otkrivaju o vašem zdravlju?

Ma koliko da su podaci ovog istraživanja zastašujući, možda mogu da vam spase život jednog dana. “Jedno od najvažnijih otkrića našeg istraživanja je zaključak da je ovoj vrsti tumora potrebno mnogo da se razvije, tako da definitivno ima prostora za poboljšanje rane dijagnostike.”, kaže De Bruin. “Jedan od potencijalnih načina je da se mnogo češće radi ultrazvuk.”

U budućnosti, test krvi bi mogao da nam pomogne u ranijoj dijagnozi i lečenju. “Istraživali smo mogućnost pronalaska mutacije tumora putem krvi pacijenata. Kada bi bilo tako, onda bismo na veoma jednostavan način mogli da otkrijemo tumor u ranoj fazi, kada je, nadamo se, još izlečiv.Neke genske mutacije koje se otkriju rano mogle bi da budu suzbijene lekovima koji su već dostupnei.”, kaže De Bruin.

Za sada, dok rana dijagnostika nije napredovala, najbolja šansa za moguće izlečenje jeste da se rak pluća otkrije što je ranije moguće dok zaista ne bude kasno.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *