Teretana, najbolji saveznik u borbi protiv depresije - Men`s Health

Teretana, najbolji saveznik u borbi protiv depresije

Šta vas to koči na putu za bolje rezultate i velikih mišića

Vežbanje tri puta nedeljno umanjuje šanse za pojavu depresije za oko 16%, tvrde naučnici. Svako dodatno vežbanje tokom nedelje rezultira manjom šansom, za čak šest odsto, navodi se na sajtu body.

Britanski naučnici koji su radili na ovim istraživanjima tvrde da odnos između depresije i vežbanja upućuje na način da se istovremeno može poboljšati fizičko i metalno zdravlje. Pod pretpostavkom da je ljubavna veza posledica takvog stanja, fizička aktivnost u slobodno vreme ima efekat zaštite od depresije, ističu naučnici.

Pročitajte iBolest koja skraćuje život

Depresija je jedan od najčešćih mentalnih bolesti i Svetska zdravstvena organizacija je smatra vodećim neprijateljem lošeg stanja ljudi u svetu. Lečenje nje obično uključuje lekove, psihoterapiju ili njihovu kombinaciju.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 11.135 osoba, opažena je povezanost depresije i fizičke aktivnosti. Sa ciljem da se proceni depresija, ispitanici su popunjavali određene upitnike koji su merili stepen psihičkog narušavanja u uzrasti 23, 33, 42 i 50 godina života. Rezultati su pokazali da osobe koje imaju značajnu fizičku aktivnost imaju i manje simptome ove bolesti.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  5 vežbi koje radite potpuno pogrešno
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *