Zdravlje se vidi na stopalima - Men`s Health

Zdravlje se vidi na stopalima

 

Sledeće promene ukazuju na ozbiljna oboljenja:

HLADNA STOPALA
Hronično hladne noge mogu biti posledica loše cirkulacije zato što u ekstremitete ne dolazi dovoljno krvi. Taj problem dodatno pojačavaju visok pritisak, poremećena funkcija štitne žlezde, srčane bolesti i pušenje koje smanjuje sposobnost pluća da apsorbuje kiseonik. Zbog toga se onima koji imaju problema s hladnim nogama savetuje poseta lekaru kako bi se isključile moguće bolesti.

SVRAB
Najčešće se povezuje s atletskim stopalom, gljivičnom infekcijom koje je posledica loše higijene, celodnevnog nošenja zatvorene obuće i pojačanog znojenja. Osim toga, svrab može uzrokovati alergijska reakcija ili psorijaza.  Šta da radite kad vas spopadne stopalo? Rešenje potražite OVDE!

MRLJE NA STOPALIMA
Tamne mrlje na stopalima može uzrokovati Rajnaudova bolest. Ona izaziva grčenje, smanjen protok krvi i plavičastu boju kože, a podstiče je stres i hladnoća. U retkim slučajevima Rajnaudova bolest može biti rani znak reumatidnog artritisa ili lupusa. 

PROMENA OBLIKA PRSTIJU
Ako se nokti zaoble i prsti promene oblik, najbolje je proveriti zdravlje pluća i srca. Takve iznenadne promene upućuju na smanjenji dotok kiseonika u krvi, a osim na probleme sa disajnim putevima i srcem mogu biti simptom Hronove bolesti. 

OTEČENA STOPALA
To je privremeno stanje koje se javlja nakon dužeg hodanja, stajanja ili nošenje neodgovarajuće obuće. Ali ako noge stalno natiču, to može biti posledica nepravilnog rada bubrega ili srca, ali i reakcija na lekove za dijabetes i visok pritisak. Takođe, otečene noge može uzrokovati i reumatidni artritis i osteoporoza. Ako otekline ne splasnu, najbolje je posetiti lekara. 

PECKANJE U STOPALIMA
Peckanje u stopalima često je kod dijabetičara zbog oštećenih perifernih živaca, a može biti posledica kardiovaskularnog poremećaja periferne arterijske bolesti. Osećaj žarenja u stopalima takođe može uzrokovati umor i atletsko stopalo. 

Pročitajte i  Erekcije u opasnosti

BOL U PALCU
Bol u nožnom palcu može biti simptom gihta, oblika artritisa kog uzrokuje preveliki nivo mokraćne kiseline. Reumatoidni artritis je još jedan krivac koji uzrokuje snažnu bol u palcu, zato se ako bol ne prestaje preporučuje poseta lekaru. 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *