Zašto je kiseonik važan: Probudite svoj organizam - Men`s Health

Zašto je kiseonik važan: Probudite svoj organizam

Zašto je kiseonik važan: Probudite svoj organizam

Kiseonik je od ključnog značaja za povećanje zdravlje i podizanje raspoloženja. Međutim često se dešava da se u toku dana ovaj proces uspori što dovodi do slabog sna, manje energije, stresa i ostalih neželjenih posledica.

Pročitajte sledeće savete i rešite svakodnevne probleme.

POBEDITE UMOR

Pitate se šta vas u toku dana čini umornim i tromim? Evo odgovora:

“Kada se crvena krvna zrnaca grupišu zajedno, dostava kiseonika se smanjuje , što dovodi do umora , ” kaže nutricionista Dejvid Parker .

Kako rešiti ovaj problem: Napravite sebi sok od voća i povrća. Ovi napici pomažu da krvne ćelije plutaju slobodnije, a kao rezultat dobićete više energije,a manje umora.

PRODUBITE SAN

Ukoliko želite zdrav i dubok san, ne uzimajte previše ugljenih hidrata. ” Od 00 do 3h ujutru vaše se telo čisti i podmlađuje, ako je vaš krvotok je prepun ugljenih hidrata , vaš san pati . ” kaže doktorka Geta Tejlor.

Kako rešiti ovaj problem: Jedite bundevu, lan i suncokret da izbalansirate ugljene hidrate i spavaćete kao beba.

REŠITE SE STRESA

Kada je pod stresom, vaše telo proizvodi hormon kortizol.Talas ovog hormona korisan je za kratkoročno upravljanje krizama, ali često oslobađanje dovodi do toga da krv postaje lepljiva i izaziva dalji stres, objašnjavae doktorka Tejlor.

Kako rešiti ovaj problem: Doktori predlažu da pojedete čokoladu. Kakao odlično deluje u situacijama kada je organizam izložen stresu. Potražite u zdravoj hranu čokoladu i uživajte.

OJAČAJTE KOSTI

Varenje hrane stvara minerale ili otpad. Ako vašem telu treba više kiseline da razbije otpad, ono će početi da napada  centralnu rezervu, a to su kosti. Jedan od najvećih krivaca za ovo je preteran unos mleka.

Kako rešiti ovaj problem: Smanjite unos mlečnih proizvoda. Ne dolazi sav kalcijum iz mleka. Grašak, peršun i spanać  dobre su alternative.

Pročitajte i  Ovo su simptomi raka koje često ignorišemo

IZGRADITE MASU

“Previše proteinskih šejkove pretvaraju kiselinu u  ‘pepeo’, a previše pepela usporova protok krvi”, tvrdi Tejlor.

Kako rešiti ovaj problem: Makadamijski orasi ili australijski su odličan izvor proteina. Natopite šaku ovih oraha u vodu i ostavite da odstoji preko noći. Uzimajte čiste proteine umesto raznih šejkova.

POBOLJŠAJTE SEKS

Prekomerno konzumiranje alkohola stvara začepljenja u kapilarima vašeg polnog organa i  dovodi do toga da sperma  bude “umorna”, spora i da je manje ima.

Kako rešiti ovaj problem: Kada posegnete za pivo napravite sebi neku laganu salatu. Žitarica kao što je kuinoa takođe odlično utiče na spermu.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *