Šta vas očekuje kad unosite hormone? - Men`s Health

Šta vas očekuje kad unosite hormone?

Novak Đoković, srčana oboljenja, srčani udar, testosteron, Vimbldon, zdravlje

Milioni muškaraca koriste hormone kako bi povećali seksualnu želju, energiju, mišiće ili raspoloženje. Nedavno istraživanje je pokazalo da oni mogu biti i uzročnik infrakta, raznih srčanih oboljenja, pa čak i smrti.

Tokom protekle decenije muškarci su masovno kupovali razne gelove, lekove i sredstva verujući da će im doza testosterona izlečiti probleme. Međutim, pokazalo se da ove terapije imaju više štete nego koristi.

ISTRAŽIVANJE

Najnovija studija koju je sprovela Uprava za hranu i lekove pronašla je da testoteronska terapija može izazvati infrakt osobama starijimm od 65 godine i to samo posle tri meseca uzimanja. Srčani udar je moguć i kod mlađih osoba koje pate od nekog srčanog oboljenja.

Stručnjake zabrinjava činjenica da mnogi muškarci uzimaju slične terapije, a da zapravo i nema potrebe za tim.

Nivo testorsterona opada u srednjim tridesetim, a neki mlađi momci boluju od hipogonadizma i zato ne proizvode dovoljno hormona.  Nijedan od ova dva problema nije razlog da se krene terapijom koja će trenutno rešiti problem libida, a ostaviti trajne posledice.

Slab libido ili energija problem je možda nešto drugo, a ne nizak nivo hormona, pa se preporučuje poseta lekaru.

Ukoliko se ipak odlučite da koristite neki od testosteronskih lekova, posavetujte se prvo sa doktorom i utvrdite koji vam tretman najviše odgovara.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Nosite isti veš dva dana? Evo šta može da vam se desi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *