Da li znate šta je celijakija? - Men`s Health

Da li znate šta je celijakija?

Celijakija je oboljenje probavnog sistema. Osobe koje imaju ovaj poremećaj osetljive su na gluten. Gluten se uglavnom nalazi u hrani, ali ima ga i u proizvodima koje svakodnevno upotrebljavamo, poput lekova i vitamina. Ovaj poremećaj znači da organizam nema mogućnost normalne apsorpcije nutrienata, tj. hranjivih sastojaka, pa imunološki loše reaguje na gluten. Oboljenje je neizlečivo i doživotno. Jedini način za zdrav i normalan život za osobe koje pate od celijaklije je stroga neglutenska dijeta.

Celijakija ili glutenska enteropatija je hronična bolest tankog creva. Nastaje zbog vrlo komplikovanih reakcija organizma na gluten. Njega možemo naći u žitaricama: pšenici, raži, ječmu i zobi. Ovo oboljenje je nasledno. Kod osoba koje imaju nasledne predispozicije za celijakiju, pojavljuje se oštećenje sluznice tankog crijeva i simptomi koji upućuju na bolest. Simptomi se nekad javljaju nakon dužeg vremena od prvog kontakta s glutenom, pa je neko vreme teško prepoznati bolest. Javlja se već u prvim godinama života, ali i u bilo kojoj dobi. Uzrok pojave ovog oboljenja u ranijoj dobi je prerano uvođenje žitarica u ishranu deteta. Celijakija je neizlečiva, sa njom se nosite celi život. Ne postoji lek, nego ishrana prilagođena poremećaju. Ishrana bez glutena pomaže u oporavku sluznice tankog creva. Bezglutensku dijetu potrebno je upražnjavati ceo život, kako bi se sprečile komplikacije koje mogu biti kobne. Osobe obolele od celijaklije koje se pridržavaju stroge bezglutenske ishrane, mogu računati na zdrav i normalan život.

Slab apetit, gubitak na težini, slabost mišića, loše raspoloženje, stvaranje potkožnog masnog tkiva, nadutost, dugotrajna dijareja sa obilnim i masnim stolicama, najčešći su simptomi glutenske enteropatije ili celijaklije.

Jedan od oblika ovog oboljenja je i “kožna celijaklija”. To je tzv. herpetiformni dermatitis usled kojeg se pojavljuju mehurići, najčešće na koži laktova i koljena. Ovi mehurići izazivaju svrab, pucaju, suše se i ostavljaju ožiljke na koži u vidu pigmentnih fleka. “Tiha celijaklija” je kada je sluznica tankog creva već oštećena, a ostali simptomi su skriveni. Oboljenje se često javlja u kombinaciji sa autoimunim bolestima poput dijabetesa, upale štitne žlezde, jetre i želuca. Procent obolelih od celijaklije povećan je kod osoba sa Downovim ili Turnerovim sindromom. Ukoliko se ne pridržavaju bezgluteinske dijete, oboleli imaju velike šanse za komplikacije i pojavu malignih oboljenja probavnog sistema. Takođe, očekuje ih smanjen rast, sterilitet, kod žena česti pobačaji, osteopenija i osteoporoza.

Pročitajte i  Letnja depresija

Jedini način da osobe koje pate od poremećaja celijaklije imaju normalan i zdrav život je pridržavanje bezluteinske dijete. To podrazumijeva ishranu bez žitarica. Dozvoljene namirnice su svakako paradajz, riža, soja, “čisto” meso, riba, amarantovo brašno, heljdaž, kao i proizvodi koji imaju deklaraciju koja potvrđuje da ne sadrže gluten.

A da li je hrana bez glutena za vas, saznajte OVDE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *