Šta alkohol radi vašem organizmu? - Men`s Health

Šta alkohol radi vašem organizmu?

 

Izlazili ste i popili koju čašicu (pre)više. Iako ćete iduće jutro najverovatnije da osećate mamurluk i glavobolju, postoje i opasnije stvari koje alkohol može da uradi vašem organizmu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Plos One” samo jedna noć konzumiranja alkohola može da prouzrukuje ispuštanje crevnih bakterija i štetnih toksina u krvotok. Ovi bakterijski toksini, zvani endotoksini podstiču stvaranje imunoloških stanica uključenih u nastanak upale, groznice i raspada tkiva.

U istraživanju je učestvovalo 25 osoba, 11 muškaraca i 14 žena. Prema Narodnom institutu za alkoholizam, opijanje je način unosa alkohola u organizam usled koga koncentracija alkohola u krvi raste do 0,8 odsto ili više. Kako bi utvrdili uticaj alkohola, naučnici su ispitanicima dali onu količinu alkohola koja je u roku od sat vremena uzrokovala rast koncentracije alkohola u krvi do 0,8 odsro. Vadili su im krv svakih pola sata tokom prva četiri sata, a zatim i 24 sata nakon unosa alkohola.

Rezultati su pokazali da se nivo alkohola u krvi sporije spušta kod žena nego kod muškaraca. Čak i nakon 24 sata nakon prestanka konzumiranja, žene su imale veću koncentraciju alkohola u krvi.

Endotoksinski nivo štetnih toksina koji se oslobađaju pri crevnim stanicama pogoršao se i naglo porastao nakon samo 30 minuta od konzumiranja prvog pića. Ostao je visok skoro sve vreme dok je trajalo ispitivanje kako kod žena, tako i kod muškaraca.

„Endotoksini mogu da promene vaš imunološki sistem. Može doći do bola u mišićima jer telo preuzima hranjive materije iz mišića. To je razlog zašto možda osećate bol u rukama i upale nakon noći opijanja“, kaže autor studije, Zabo Gjongi.

Dugotrajno opijanje podstiče postojanje endotoksina u krvotoku i na kraju može da dovede do upale jetre.

A da li žene bolje podnose alkohl od nas, saznajte OVDE!

Pročitajte i  Otkuda masnoće u arterijama?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *