Veliki napredak u borbi protiv straha - Men`s Health

Veliki napredak u borbi protiv straha

Veliki napredak u borbi protiv straha

Naučnici Univerziteta u Bonu otkrili su da oksitocin može da pomogne u borbi protiv straha. Ovaj hormon igra značajnu ulogu u majčinstvu (izaziva laktaciju odnosno stvaranje mleka kod majki) i romantičnim vezama, a prema studiji koja je objavljena u časopisu Biological Psychiatry, oksitocin redukuje i anksioznost.

Pročitajte i: 8 najčudnijih fobija

U toku istraživanja, naučnici su inducirali strah kod  62 muškarca pomoću prikazanja određenih slika kuća i lica, a potom davanjem svetlosnog strujnog udara. Na ovaj način su kreirali strah i evociranje straha za određene slike. Na kraju ovog dela istraživanja, merili su njihov strah i skenirali mozak proikazujući deo mozga koji registruje strah.

Pročitajte i: Pobedite strah od velikih težina

Nakon prve faze istraživanja, polovina muškaraca je dobila dozu oksitocina ubrizgavanjem kroz nos, a potom su im pokazane slike, koje su ranije izazivale strah kod njih. Na početku je njihov strah bio povećan, ali posle nekoliko minuta aktivnost amigdale (emotivnog centra u mozgu) kod muškaraca koji su primili oksitocin, bila je niža od ostaltka grupe, kao i znojenje usled straha.

„Prirodni proces prevazilaženja straha uključuje duži psihološki proces, koji se zove „izumiranje“, tokom kojeg ljudi vremenom nauče da okidač za strah ne označava i neposrednu opasnost. Uz pomoć oksitocina, subjekti su završili ovaj proces izumiranja za 15 minuta ili manje. U tipičnoj fazi izumiranja, grupa koja nije primala oksitocin, mogla je redukuje strah u roku od pola sata.“, kaže autor studije i doktorant psihologije Monika Ekstajn.

Pročitajte i: Nasmejte se stresu u lice

Ekstajn veruje da oksitocin uz terapiju može da ubrza proces u „izumiranju“ dubljih strahova.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *