Grickanje noktiju narušava zdravlje - Men`s Health

Grickanje noktiju narušava zdravlje

 

Psiholozi savetuju osobama sa ovim problemom da obrate pažnju na to u kojim situacijama imaju potrebu za grickanjem. Ako je uzrok trenutni stres, primenite tehnike opuštanja.

Većina ljudi kako odrasta rešava se tog problema, ali ako i dalje patite od onihofagije (grickanje noktiju i zanoktica), pročitajte nekoliko rešenja.

1. Režite nokte redovno na dužinu koja vas neće mamiti da ih grickate.

2. Idite na manikir, jer će vaši nokti posle manikira biti lepi, pa će vam biti žao da ih grickate.

3. Kada dođete u iskušenje da grickate nokte, uzmite antistres lopticu ili se zabavite nekom drugom aktivnosti kako vam se ruke ne bi našle u ustima.

4. U apotekama možete da kupite gorke kreme koje se koriste za rešavanje ove ružne navike.

5. Ukoliko vam nijedan od ovih saveta ne pomogne, možete da odete na tretman hipnoze, koji pomaže kod mnogih zavisnosti, pa tako i kod ove.

Grickanje noktiju nije samo loš manir, već i predstavlja rizik za zdravlje. Ispod noktiju se sakrivaju brojne bakterije kao što je na primer salmonela i ešerihija koli, ističu doktori koji dodaju i to da se na taj način mogu uzrokovati grčevi u stomaku. 

Osim toga, tu je problem i sa zanokticama. Ako ih grickate, postoji opasnost da vam se deo nokta inficira, da vam se taj deo zagnoji i natekne, a mogu se pojaviti i gljivice. 

Dermatolozi ističu da se sa grickanjem noktiju mogu preneti brojne virusne bradavice (HPV) na usta i lice, zbog kojih mogu nastradati zubi, jer se tokom vremena deformišu i inficiraju nepca. 

Pročitajte i  Koristiti ili ne koristiti protein od soje?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *