Pronađena supstanca u u čipsu, keksu i u kafi koja izaziva nastanak raka - Men`s Health

Pronađena supstanca u u čipsu, keksu i u kafi koja izaziva nastanak raka

 

Pržena i pečena hrana koju svakodnevno kupujemo i jedemo sadrži opasnu hemikaliju, supstancu akrilamid koja se povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka, nagovestili su stručnjaci iz evropske Agencije za sigurnost hrane EFSA. Ta kancerogena supstanca može se pronaći u kafi, čipsu, keksu, pomfritu, raznim oblicima grickalica, ali i u određenim markama hrane za bebe.

Nakon što su dokazali štetnost akrilamida za zdravlje životinja, naučnici su obavestili kako njegov unos u organizam povećava rizik od karcinoma kod ljudi svih uzrasta. Iako se ssupstanca kao takva ne stavlja u namirnice, ona nastaje u procesu pečenja i prženja hrane pri temperaturi od 150 stepeni u kojem proizvod poprima hrskavost, smeđu boju i specifičan ukus.

Takođe, akrilamid nastaje i u postupku prženja i pečenja hrane kod kuće, a u najvećoj opasnosti su deca zbog niže telesne težine.

„Akrilamid se apsorbuje iz probavnog trakta u krv i dolazi do svih organa. Glicidamid je jedna od glavnih supstanci koje nastaju u tom procesu, a uzrokuje mutaciju gena i nastanak tumora“, izjavila je dr. Dian Benford iz EFSA-e.

Zbog novih saznanja EFSA namerava da reguliše zakon o zaštiti zdravlja potrošača i da testira i ograniči koncentraciju akrilamida u hrani na tržištu.

 

Pročitajte i  Osvajanje sreće
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *