Da li i vi sklonite buđ sa neke namirnice i pojedete ostatak? - Men`s Health

Da li i vi sklonite buđ sa neke namirnice i pojedete ostatak?

Ako je buđ zahvatila samo deo vaše hrane, verovatno mislite da je bezbedno da isečete taj deo pojedete ostatak koji je “zdrav”, bilo da je reč o gore pomenutom voću, povrću ili možda čak hlebu. Ipak, to možda da bude jako loša ideja.

Postoje hiljade vidova buđi, a neki od njih proizvode i mikotoksine – hemikalije koje mogu da uzrokuju brojne neurološke probleme, pa čak i smrt. Na mikroskopskom nivou, buđ raste u tankim nitima, koje se šire kružno, kao koren drveta.

Ove niti nisu vidljive golim okom, pa čak i kad se iseče deo koji je buđ vidiljivo zahvatila verovatno ostaje deo kolonije koje su se već proširile niz meko tkivo voća ili povrća.

Mala je mogućnost da se ovo desi čvrstoj hrani, kao što je suvo meso ili tvrdi sir. Ipak kod hleba, voća i povrća, sklanjanjem pokvarenog dela ste rešili samo deo problema, ali niste rešili ceo problem.

Najbezbednije je da bacite, čak i ono što vam deluje kao buđavo bez malo razmišljanja, ali zbog činjenice što to nije tako lako, naročito ako ste nešto skupo platili, ali verujte nam na reč ukoliko želite da sačuvate svoje zdravlje, sledeći put se setite vaših namirnica u frižideru.

Pročitajte i  Rešite se bola u leđima: 3 vežbe istezanja koje su vam neophodne (VIDEO)
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *