Ovo niste znali o malinama - Men`s Health

Ovo niste znali o malinama

 

Stručnjaci za ishranu Univerziteta Seul davali su muškim miševima visokomasnu ishranu i ketone maline. Iako je trebalo da se veoma udebljaju od takve ishrane, to se nije dogodilo, a naučnici veruju da je razlog u ketonima maline. Korejski stručnjaci smatraju da ketoni maline nude veliku nadu kao biljni lek protiv gojaznosti, jer njihove biološke aktivnosti menjaju metabolizam lipida. Delotvornost ketona maline rezultat je pojačanog lučenja adiponektina, hormona koji učestvuje u sprečavanju nastanka masnih naslaga. Adiponektin je belančevina koju telo koristi radi regulisanja metabolizma. Ketoni maline dovode do brže razgradnje masnoća u ćelijama, čime pomažu telu da brže sagoreva salo.

UBLAŽAVAJU UPALE
Maline sadrže obilje hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina, resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol. Većina ovih fitonutrijenata čuva ćelijsko zdravlje, štiti ćelije od oštećenja i reguliše upalne enzime.

Smanjujući upalne procese, maline smanjuju rizik od hroničnih oboljenja poput gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa II. Naročito je značajna elagična kiselina, vrsta hidroksibenzoičke kiseline, koja ima naglašena protivupalna svojstva.

ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA

U novije vreme su maline postale zanimljive zbog sastojaka koji imaju antikancerogena svojstva. Isprva su ključnim antikancerogenim sastojcima smatrali nutrijente sa antioksidativnim i protivupalnim svojstvima.

Istraživanja na raku dojke, jednjaka, debelog creva pokazala su da ti nutrijenti značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju ćelija raka. Novije studije su ukazale na dodatno delovanje fitonutrijenata u malini. Čini se da elagitanini, nutrijenti srodni elagičnoj kiselini, sprečavaju pretvaranje zdravih ćelija u zloćudne.

Ćelijama koje već jesu zloćudne elagitanini šalju signale kojima ih podstiču na samouništenje. Malina vrste Rubus rosifolius , koja raste u obe Amerike, Australiji i Istočnoj Aziji, ima najveću snagu u pogledu smanjivanja broja zloćudnih ćelija. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Composition and Analisis, ova vrsta maline ima drugačiju fitohemiju i biološke aktivnosti od svih ostalih vrsta.

Pročitajte i  7 strategija koje će vas naterati da zaspite

Istraživači su utvrdili da ekstrakti Rubus rosifoliusa sprečavaju rast ćelija raka pluća za 54%, debelog creva za 50% i želuca za 37%.

ŠTO ZRELIJE, TO BOLJE
Zrelost maline takođe je važan faktor. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Agricultural and Food Chemistry, crvene maline su najlekovitije kada su potpuno zrele. Ukupan nivo antocijanina u svim vrstama malina raste u direktnoj proporciji sa zrelošću.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *