Podmukli znakovi intolerancije na hranu - Men`s Health

Podmukli znakovi intolerancije na hranu

Razmislite šta ste predhodno pojeli. Možda je reč o intoleranciji na hranu. Naime, simptomi nepodnošenja hrane vrlo su nespecifični i uporni a potraga za pravom dijagnozom je spora.

INTOLERANCIJA NA HRANU
Osećaj peckanja u grlu, otečenost i osip klasični su simptomi intolerancije na određene namirnice, a oni manje poznati su zatvor, glavobolja, nagle promene raspoloženja i bol u zglobovima. Za te probleme krivi su stres, gluten, GMO hrana i lekovi koji oslabljuju i oštećuju sluznicu tankog creva koje ne može normalno da svari hranu. Zbog toga organizam ne dobija dovoljno energije i kao posledica javljaju se upale i hrana deluje kao otrov.

GLAVOBOLJA I PROMENE RASPOLOŽENJA
Mlečni proizvodi, gluten, pšenica i šećer sadrže gluteomorfine i kazomorfine koji su prirodni opijati i utiču na mozak. Oni mogu da uzrokuju nagle promene raspoloženja, glavobolje. Svi se ti simptomi, tvrde stručnjaci, mogu ublažiti jednostavnim izbacivanjem tih namirnica iz ishrane. Pre toga prepručuje se savetovanje sa lekarom. Ukoliko vam i izbacivanje ovih namirnica ne pomogne, evo kako mžete da se rešite glavobolje!

STALNO STE GLADNI
Kod intolerancije na laktozu, organizam ne može normalno da svari hranu pa nesvareni delovi ulaze u krvotok. Kako im tamo nije mesto, aktiviraju se antitela i počinje imunološka reakcija. Ali tu nije kraj – telo očekuje još jedan napad pa stvara antitela koja traže novu hranu protiv koje će se boriti. Zbog toga se javlja velika glad. Želja za hranom smiriće se nakon izbacivanja mlečnih proizvoda i mleka već nakon tri do četiri dana. 

UMOR
Hrana bi organizmu trebalo da obezbedi energiju da prebrodi dan, ali ako iz dana u dan jedete namirnice koje on ne može da iskoristi, to će uzrokovati upale i imunološku reakciju. Telo će pojačano raditi kako bi se obranilo što će izazvati stalan osećaj umora.

Pročitajte i  Suplementi testosterona izazivaju srčani udar

GORUŠICA
Osim promene raspoloženja i umora, gorušica takođe može biti simptom intolerancije na hranu. Prati je nizak nivo želudačne kiseline koja ne može da svari svu hranu i uzrokuje osećaj žarenja. Mogu je uzrokovati namirnice bogate biljnim i životinjskim mastima poput čokolade, luka, belog luka i pržene hrane, ali i pijenje previše tečnosti tokom svakog obroka. Ublažiće je žvakanje hrane od 25 do 30 puta, izbacivanje hrane sat vremena pre spavanja i izbegavanje namirnica koje je uzrokuju. 

BOL U ZGLOBOVIMA
Intoleranciju na hranu posebno na soju, gluten i mlečne proizvode prati bol u zglobovima, a uzrokuje je upala koja nastaje zbog loše apsorpcije hrane u organizam. Natečeni i bolni prsti kao i kolena mogu biti posljedica GMO namirnica i prisutnosti antibiotika i pesticida u hrani. 

AKNE I EKCEMI
Upalni procesi koje uzrokuje intolerancija na hranu odražavaju se na koži. Mlečni proizvodi povezuju se s aknama, ekcemima,  i podočnjacima, dok posledica imunološke reakcija na gluten može biti crvenilo na koži. Takvu kožu najčešće uzrokuje manjak masnih kiselina i vitamina A. Telo ih ne može pravilno apsorbovati zbog oštećenja koje je tokom vremena uzrokovala intolerancija na gluten.  OVDE možete da otrkijete još 8 načina za borbu protiv bubuljica.

NADUTOST I ZATVOR
Prerađena hrana takođe može podstaći imunološke reakcije, a najčešće posledice su nadutost, učestali gasovi i zatvor. Ta vrsta namirnica menja ravnotežu bakterija u crevima što uzrokuje ove neugodne simptome. Preporučuje se njihovo izbegavanje nekoliko nedelja kako biste videli jesu li one glavni krivac, ali ako se stanje ne popravi najbolje je potražiti savet lekara. 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *