Sindrom “eksplodirajuće glave” - Men`s Health

Sindrom “eksplodirajuće glave”

 

Sindrom “eksplodirajuće glave” može da zvuči kao nešto iz filma naučne fantastike, ali u stvari se radi o vrlo ozbiljnom poremećaju spavanja. Ljudi s ovim fenomenom spavanja su skloni da čuju glasne i iznenadne zvukove koji ih bude iz sna.

Naučnici Univerziteta Vašington izvršili su analizu sindroma koja je otkrila niz simptoma koje su otkrili bolesnici, među kojima su glasni i neskladni šumovi koji podsećaju na pucanje petardi, lupanje vratima ili zvuk eksplozije.

Zvukovi se, takođe, mogu čuti u jednom ili oba uha, ponekad su propraćeni bljeskom svetlosti, neke osobe uz buku osete i lagani bol.

Poremećaj nema ozbiljne zdravstvene posledice, ali remeti san i dobro raspoloženje, jer epizode mogu biti vrlo uznemirujuće i zastrašujuće, pa zato mogu izazvati teskobu zbog odlaska na spavanje. Naučnici kažu da, iako se o ovoj pojavi malo govori, nije reč o fenomenu novog doba jer on postoji unazad 150 godina.

Pretpostavlja se da do ovog poremećaja dolazi kada se proces tonjenja u san ne razvija prema ispravnom poretku. Naime, umesto da se usporavaju, određena područja u mozgu mogu zapravo biti aktivnija u fazi između bodnosti i sna, što dovodi do percepcije buke.

Takođe, pojavi poremećaja mogu doprineti i stres, umor i psihičko stanje osobe, zbog čega stručnjaci preporučuju vežbe opuštanja, izbegavanje alkohola i stresa.

Ako pak patite od lake nesanice, odnosno, ponekad ne može da vas uhvati san, evo nekoliko strategija koje će vam u tome pomoći!

Pročitajte i  Pozdrav prijatelju suncu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *