Da li ulje može da štiti srce? - Men`s Health

Da li ulje može da štiti srce?

Kada kupujete ulje, pripazite i na druge hranljive materije poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

1.BADEMOVO ULJE
Najzdravije je od svih ulja zbog visokog postotka jednostruko nezasićenih masnoća. Ono sadrži svega sedam odsto zasićenih masti, 65 posto mononezasićenih i 28 odsto polinezasićenih.

2. ULJE AVOKADA
Igra veliku ulogu u zaštiti od bolesti zubnog mesa i usne duplje. Sadrži 17 odsto zasićenih, 65 odsto jednostruko nezasićenih i 18 odsto polinezasićenih masti.

3. ULJE LEŠNIKA
Ima 82 odsto jednostruko nezasićenih masti i sedam odsto zasićenih masnih kiselina i vrlo je zdravo za srce. Takođe ima karakterističan orašast ukus pa se može dodavati u slatka jela.

4. LANENO ULJE
Ima nizak nivo zasićenih masti (7 odsto) – i visoku jedno i polinezasićenih masti, a uz to je odličan izvor alfa-linolenske kiselina ili omega-3 kiseline.

5. ORAHOVO ULJE
Veliki je izvor i omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje pomažu u zaštiti srca i mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih vrsta raka. Sadrži devet odsto zasićenih masti i 67 odsto polinezasićenih masnih kiselina.

6. EKSTRA DEVIČANSKO MASLINOVO ULJE
Zasigurno je najpoznatije od zdravih ulja i verovatno najbolje poznato po svojoj ulozi u zaštiti srca i jačanju “zdravog” (HDL) holesterola. Ono može da pomogne da smanjite rizik od raka, a sadrži 14 odsto zasićenih masti i 78 odsto jednostruko nezasićenih.

7. ULJE GROŽĐANIH KOŠTICA
Jeftino je ulje, a bogato omega-6 masnim kiselinama, a sadrži samo 10 odsto zasićenih i 73 odsto poli nezasićenih masti.

 

Pročitajte i  Kako najlakše da se vratite u zemlju snova
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *