Ukoliko želite zdrav život, ne izbegavajte ovu namirnicu - Men`s Health

Ukoliko želite zdrav život, ne izbegavajte ovu namirnicu

1. JAJA NISU NEZDRAVA

Iako se kao najčešći razlog zašto bi jaja trebalo da se izbegavaju navodi to da žumance ima više holesterola, sada možete da predahnete. Poslednje istraživanje utvrdilo je da kod zdravih osoba nema nikakve povezanosti između češće konzumacije jaja i rizika od moždanog ili srčanog udara.

2. SADRŽI VITAMINE I MINERALE

Jedno celo jaje sadrži neke vitamine i minerale. Vitamini B2, B12, A i E, fosfor, cink i gvožđe potrebni su našem organizmu. Ako vam nedostaje gvožđa osećaćete se umorno i bezvoljno, cink će pomoći u pretvaranju hrane u energiju i čuvaće imuno sistem, a fosfor je zaslužan za zdravlje zuba i kostiju.

3. SMANJUJU RIZIK OD RAKA

Jaja, odnosno žumance, najbolji je izvor kolina, koji smanjuje rizik od nastanka raka dojke.

4. ČUVAJU VID

Žumanci obiluju i zeaksantinom i luteinom, antioksidansima koji imaju veliku ulogu u sprečavanju makularne degeneracije. Brojna ispitivanja pokazala su da lutein i zeaksantin u oku filtriraju visoko-energetske valne dužine vidljivog svetla i deluju kao antioksidansi i na taj način štite mrežnjaču od mogućih oštećenja izazvanih svetlom.

5. SMANJIĆE VAM STRUK

Istraživači su otkrili da ako jedete jaja za doručak konzumiraćete tokom dana čak oko 400 kalorija manje. To će, naravno, pomoći da izgubite pokoji kilogram viška, tačnije ovako možete izgubiti oko kilogram i po mesečno. Tajna je u tome da će jaja pružiti osećaj sitosti duže vreme, pa ćete i manje kalorija uneti tokom dana.

Pročitajte i  Suplementi testosterona izazivaju srčani udar
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *