Čika doco, šta mi je? - Men`s Health

Čika doco, šta mi je?

ISTEGNUĆE ILI HERNIJA?
Samostalni test: Napnite se kao kad praznite creva i opipajte deo stomaka o kome je reč. “Često možete osetiti meku izbočinu tamo gde se creva probijaju kroz mišiće abdomena”, kaže dr Travis Stork, savetnik američkog MH i autor knjige The Lean Belly Prescription. To je hernija.
ŠTA DALJE?
Ako je ipak u pitanju istegnuće trbušnih mišića odmorite se od vežbanja nekoliko dana i trebalo bi da se oporave. Ali ako taj deo iznenada postane bolniji, naročito nakon što se zakašljete ili podignete nešto teško, možda je u pitanju uklještena hernija. To predstavlja hitan slučaj pa posetite doktora.

OSETLJIV ZUB ILI KARIJES?
Samostalni test: Pregledajte zub u ogledalu. Ako deluje sjajnije nego zub do njega (ili ako se linija desni više povukla), možda ste povredili gle? ili desni pregrubim trljanjem četkicom, kaže stomatolog dr Denis Kinan, sa Univerziteta Pensilvanija. Ali, ako postoji karijes, zub može izgledati identično kao i onaj do njega.
ŠTA DALJE?
Ako sumnjate na karijes idite kod zubara. Ako je u pitanju samo osetljivost, ne brinite: uobičajeno je i može se poboljšati vremenom. (Razmislite o promeni zubne paste i ne preterujte sa trljanjem). Stomatolog može potvrditi dijagnozu prilikom vaše sledeće posete.

UGANUĆE ILI PRELOM?
Samostalni test: Vrhom prsta pritisnite bolno mesto a zatim pritisnite i deo koji ga okružuje. “Ako pritisnete kost i ona ne boli kao deo oko nje, verovatno je u pitanju istegnuće”, kaže dr Džonatan P. Garino, hirurg ortoped iz Pensilvanije. Ali ako pritiskanje same kosti izaziva više bola, moguće je da je u pitanju prelom.
ŠTA DALJE
Pratite bol. Zbog zapaljenja, istegnuće će se pogoršati dan nakon povrede. Ako sumnjate na prelom i ako se situacija ne popravi za 48 sati, obratite se lekaru što pre.

Pročitajte i  Zašto sve teže podnosite mamurluk?

GLJIVICE ILI HERPES?
Samostalni test: Počešite upaljenu površinu. Ako koža počne da se ljušti ili ako taj predeo postane topliji i počne više da svrbi nakon vežbanja verovatno ste zaradili gljivice, kaže dr Adnan Nazir, dermatolog. Gljivice se tako?e pogoršavaju vremenom. Nasuprot tome, herpes izgleda kao grupa crvenih bubuljica pokrivenih mehurićima ispunjenim bistrom tečnošću. Plus, koža će se isčistiti izme?u izbijanja.
ŠTA RADITI?
Gljivice obično ostaju na površini i mogu se tretirati kremama protiv njih koje se kupuju bez recepta. Herpes se može raširiti i oko vaših genitalija, i iako će ga lekovi sprečiti da izlazi, neće ga izlečiti. Posetite le ka ra i razgovarajte sa svojom partnerkom.

GLJIVICE NA NOKTIMA ILI TRKAČKI PALAC?
Samostalan test: Isecite inficirane nokte. “Gljivice na noktima na nogama čine da oni budu slabi i da se mrve poput krede kada ih sečete”, kaže dr Nasir. “Nokat se tako?e lakše diže ostavljajući prazninu izme?u njega i prsta, za razliku od atletskog stopala.” Finalni test: Pomirišite ga. Gljivice smrde; trkački palac ne.
ŠTA DALJE?
Gljivice nestaju nakon lečenja. Ako imate trkački palac, možete ga sprečiti tako što ćete nositi užu obuću. “Manje prostora učiniće da stopalo manje klizi i odbija se o cipele”, kaže dr Nasir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *