Prehlada ili alergija? - Men`s Health

Prehlada ili alergija?

Srećom, postoje mnogi ključni znakovi koji pomažu pri dijagnozi, pa može što pre da se krene sa oporavkom. Upamtite: nismo doktori, pa ako smatrate da nešto nije u redu sa vama, potražite medicinsku pomoć da saznate šta se dešava.

Jasno, možda dele neke simptome, ali alergije i prehlada se razlikuju poput jabuke i narandže. Dok je obična prehlada uzrokovana virusom, alergijski simptomi su odgovori imunološkog sistema na alergene poput polena, prašine, pseće dlake. Najlakši način da nađete razliku jeste u trajanju – što nažalost ne pomažu kad simptomi napadnu. Obična prehlada ne traje duže od 10 dana, dok alergije mogu mučiti ljude mesecima. Sezonske alergije obično nastanu svake godine u isto vreme, dok su prehlade najzastupljenije na zimu i jesen.

Svaka bolest ima svoje najgore simptome. Kod prehlade, kašalj i začepljen nos su obično uvek dokazi, dok su svrab u ustima, očima i grlu pokazatelji alergije. Vrsta sluzi povezana sa alergijom i prehladom je različita. Žuta se obično vezuje za prehladu, dok je alergija povezana za tanku vodenu sluz, drugi simptomi jedinstveni za prehladu uključuju svrab, umor, temperaturu, dok celodnevno kijanje obično ukazuje na polen.

Evo nekoliko razlika između ove dve slabosti:

Prehlada:

–    Obično: kašalj, grlobolja, curenje/začepljen nos, kijanje
–    Ponekad: umor, bolovi
–    Retko: groznica, svrab očiju

Alergije:

–    Obično: svrab očiju, curenje/začepljen nos, kijanje
–    Ponekad: kašalj, grlobolja, umor
–    Nikad: groznica, bolovi

Uradili smo samo pola posla ako saznamo šta nas muči, prehlada i alergije. Da biste se zaštitili od prehlade, redovno perite ruke i klonite se onih koji su bolesni – prehlade su prelazne (alergije nisu). Ako je već kasno, onda uzmite odmor i tečnosti, probajte hladni lek, kokošiju supu, koja uvek može pomoći. Što se alergija tiče, najbolje rešenje je da se čuvate alergena. Zatvorite prozore, uključite klimu da sprečite ulazak polena u kuću, te čistite nakon boravka psa na mestima na kojima se nalazite. Uzmite antihistamine i dekongestive i proverite stanje polena pre nego što izađete napolje.

Pročitajte i  Kako da ostavite cigarete?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *