Kako starite, stari i vaša "alatka" - Men`s Health

Kako starite, stari i vaša “alatka”

Oženjeni ili ne, samci ili u vezi, zdrav ili nezdrav, vaš polni organ će se sa godinama menjati i biće dosta drugačiji u odnosu na to kakav je bio u mladosti. I neće moći više da “ispaljuje poput puške” kao nekad.

Ono što se prvo dešava jeste da se penisu gubi ona prepoznatljiva ružičasta boja. Posle 35. godine on je bleđi, jer je manji dotok krvi. Promena boje, kod nekih je praćena i gubljenjem stidnih dlačica.

Muškarci se godinama debljaju, što za donji deo tela nije slučaj, naprotiv – vaš penis gubi na obimu i dužini. Jedan od razloga zašto dolazi do toga jeste taloženje masnih materija (plakova) u sićušnim arterijama penisa, što takođe usporava dotok krvi do muškog polnog organa. Proces je poznat kao ateroskleroza, koji se takođe javlja prilikom začepljenja unutar koronarne arterije (čiji je ishod u ovom slučaju srčani udar).

Kako gubite boju, debljinu i obim, vaš penis više nije tako uspravan kao u mladosti. Nezgodne situacije tokom seksa ili erekcije, kao i nespretno oblačenje, dovode do manjeg oštećenja tkiva penisa. Usled loše akumulacije krvi, on se krivi u erekciji. To stanje zakrivljenosti se zove Pejronijeva bolest, javljajući se u srednjoj dobi. Praćena je blagim mlitavim oblikom i bolnom erekcijom.

Kako starite, nivo testosterona u vašem organizmu se znatno smanjuje, tako da je erekcija slabija i potrebno je više vremena za dostizanje orgazma. Dostižući petu deceniju života, količina sperme se smanjuje i gubi kvalitet i volumen. Povećana prostata slabi protok urina i to može dovesti do drugih komplikacija.

Brojna istraživanja su pokazala da penis tokom vremena postaje manje osetljiv. Ali, oni napominju i da sve ove promene ne moraju uništiti vaš seksualni život.

Jedna studija je pokazala da slabljenje erekcije ili libida ne umanjuje značajno i seksualni užitak. Za vas je najvažnije da generalno možete uživati u seksualnom odnosu i da zadovoljavate lepšu polovinu.

Pročitajte i  Vaš najbolji saveznik u borbi protiv kancera

Dok to možete, svaka žena će se osećati zadovoljno i srećno. U slučaju da vam je veoma bitna izdržljivost  “vašeg drugara”, uvek možete posegnuti za veštačkim stimulansima za erekciju. Ali, priroda je priroda i drugačiji je užitak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *