Osam najvećih neprijatelja sperme - Men`s Health

Osam najvećih neprijatelja sperme

Ako planiraš da imaš porodicu, onda su ti potrebni zdravi i živahni spermatozoidi. Da bi imao zdrave spermatozoide, obrati pažnju na sledeće opasnosti.

1. HRANA IZ KONZERVE
Ok, nije baš hrana iz konzerve štetna za spermu ali limenke u koje je spakovana jesu. Naime, limenke su obložene BPA smolom koja štetno utiče na spermu. Posebno su rizične konzerve sa kiselom hranom uz koje češće ide BPA smola.

2. SEKSI IGRAČKE
Određena plastika koja se koristi u nekim seksualnim pomagalima veoma je štetna za mušku plodnost, jer sadrži opasne sastojke. Takvi materijali mogu smanjiti i broj, ali i kvalitet sperme. Kada su seksi igračke u pitanje, koristite one koje su izrađene od stakla, metala ili silikona.

3. KOZMETIKA
Mnogi šamponi, sapuni, dezodoransi i kreme za brijanje sadrže materije opasne za spermu. Birajte proizvode koji ne sadrže ftalate.

4. CIGARETE
Nije tajna da cigarete štete spermi. Dokazano je da je kvalitet sperme kod muškaraca koji redovno puše slabijeg kvaliteta. Spermatozoidi im sporije plivaju i ima ih znatno manje od normalne količine.

5. STRES
Stres je poguban za spermu. Posebno loše deluje na testosteron i slabi njegovu proizvodnju. Drugim rečima, opasan je rizik za plodnost muškarca.

6. ALKOHOL
Alkohol je, znamo da će ti ovo teško pasti, takođe loš za spermu. Dokazano je da alkohol narušava proizvodnju sperme i smanjuje broj spermatozoida.

7. SOJA
Izoflavoni se nalaze u sojinim proizvodima, a oni neretko oponašaju estrogen. Upravo zbog toga ne deluju dobro na spermu.

8. APSTINENCIJA
Dugo se verovalo da će suzdržavanje od seksa pomoći spermi, ali najnovija istraživanja pokazuju da je to daleko od istine. Istina je da spermi treba dan ili dva za oporavak, ali apstinencija može da izazove promenu u pokretljivosti spermatozoida i promenu oblika.

Pročitajte i  Kako prepoznati kondilome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *