4 uzroka bolova u leđima - Men`s Health

4 uzroka bolova u leđima

Bolna leđa problem su za 80% ljudi, ali nepravilan položaj i funkcija kičme, kao ni godine starosti, nisu jedini uzročnici.

Najnovija istraživanja pokazuju da bolovi u leđima mogu biti i posledica jednog od ovih skrivenih faktora:

1. NEDOSTATAK VITAMINA D
Ovo bi mogao da bude uzrok bola u leđima. Istraživanja pokazuju da se posledice deficita ovog vitamina naročito manifestuju u donjem delu kičme. Ukoliko nije utvrđeno oštećenje kičme, niti bolest koja bi izazivala bolove, probajte da uzimate vitamin D u obliku suplementa.

2. NEREDOVNO PRAŽNJENJE CREVA
Blokada u donjem delu creva može da izazove pritisak na donji deo leđa, koji se pojačava ukoliko opstipacija duže traje. Uzimajte što više tečnosti, jedite namirnice bogate vlaknima, kao i žitarice i redovno vežbajte.

3. EMOTIVNA DISHARMONIJA
Raspoloženje igra važnu ulogu u načinu na koji telo reaguje na bol, pa i emotivni problemi mogu izazvati bol u leđima.

4. NEDIJAGNOSTIKOVANA SKOLIOZA
Možda se radilo o blažem slučaju, koji nije uočen na vreme, ili je došlo do deformacije kičme sa godinama. Postavljanje dijagnoze u zreloj životnoj dobi nije jednostavno, jer specijalista mora da diferencira skoliotičnu bol od boli koju izaziva hernijacija diskova kičme ili povreda. Pojava degenerativne skolioze može se bar delimično sprečiti usvajanjem zdravih navika – održavanje idealne težine, redovne vežbe i prestanak pušenja.

 

Pročitajte i  Zašto gubimo apetit kada smo bolesni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *