Da li mobilni može da utiče na vaše "plivače"? - Men`s Health

Da li mobilni može da utiče na vaše “plivače”?

Naučnici su došli do zaključka da nošenje mobilnih telefona u džepu pantalona povećava rizik da postanete neplodni.

Prema najnovijim istraživanjima, mobilni telefoni mogu imati značajan uticaj na plodnost muškarca. Nažalost, negativan! Oni koji stalno drže telefon u džepu pantalona izloženi su zračenju, što može umnogome smanjiti njihovu šansu da jednog dana postanu očevi.

Naučnici sa Univerziteta Ekseter otkrili su da elekromagnetno zračenje smanjuje kretanje i održivost spermatozoida za osam odsto. Tim na čelu sa doktorkom Fionom Metjuz, sproveo je niz pregleda iz 10 studija, uključujući 1.492 muškarca.

Ona je izjavila da su nalazi pokazali da zračenje mobilnih telefona utiče na plodnost, ali i da je potrebno mnogo više istraživanja kako bi ove tvrdnje mogle da budu neoborive.

„Imajući u vidu odgromnu upotrebu mobilnih telefona širom sveta, potencijalnu ulogu izlaganja ovakvom zračenju trebalo bi još dublje da se razjasni. Ova studija jasno pokazuje da pripadnici jačeg pola koji svoje mobilne telefone nose u džepovima imaju problema sa kvalitetom sperme, a ovo se posebno odražava na muškarce koji su već na granici neplodnosti“, istakla je doktorka.

Kvalitet sperme može da se proveri na tri različita načina: održivost, odnosno koliko sperme je zdravo, pokretljivost i koncentracija spermatozoida u semenoj tečnosti. Većina muškaraca ima u proseku 50 do 85 odsto spermatozoida u normalnom kretanju. Naučnici su otkrili da je ovaj procenat opao u proseku za 8 odsto od kako je počela velika upotreba mobilnih telefona.

Pročitajte i  Sprečite izbijanje
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *