Veza između TV-a i raka pluća - Men`s Health

Veza između TV-a i raka pluća

Međutim, ukoliko se te brojke malo bliže pogledaju može se primetiti da od 23.000 ljudi, samo njih 598 odnosno 2,6% se razbolelo odo ove opake bolesti. A od tih ljudi 79 je provodilo ispred televizora manje od dva sata dnevno, a njih 163 je gledalo preko četiri sata (dakle ostatak je bio između dva i četiri sata gledanja dnevno).

DA LI JE OVO UOPŠTE BITNO?
Da svesni smo da zbog ove statistike sigurno nećete otkazati kablovsku i frknuti televizor kroz prozor, ali ovde se krije mnogo veća poruka: sedelački život uglavnom podrazumeva i kraći.
“Svi ti sati koje provedete na kauču povećavaju povećava nivo inflamatornih supstanci u vašoj krvi koje povećavaju rizik od raka pluća” kaže autor istraživanja, dr Akiko  Tamakoši. Šta više, dokazano je da momci koji često sede imaju veći nivo glukoze i insulina, metaboličke poremećaje koji mogu da ometaju normalan rast ćelija, a takođe mogu da ih pretvore i u maligne.

“Gledanje televizora se pokazalo kao opasan faktor ne samo za rak pluća već i za kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i raka debelog creva” kaže doktor Tamakoši. Česti odlasci do kuhinje vam neće škoditi, dokle god odaberete pravu užinu. Prema rezultatima istraživanja Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention ishrana bogata voćem i povrćem može da dovede do toga da vaš rizik od raka pluća smanjite za 23%

Pročitajte i  Šta se dešava kada prestanete da konzumirate kofein?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *