Kako da znate da je vreme da "oladite" s pićem - Men`s Health

Kako da znate da je vreme da “oladite” s pićem

Dešavalo mi se da zadržavam dah u liftu, samo iz straha da će se drugi napiti od udisanja mojih isparenja. Onda su 25-godišnjaci izumeli Google i svima pokvarili ovu povlasticu. Oni su praktično zatvorili barove, a u isto vreme uzdigli alkohol. Odjednom su svi nešto očekivali od nas, što pre. Ako takvi mladunci mogu da se odaju porocima a onda preuzmu odgovornost za svoje živote tako što će izabrati trezvenost, i to pre nego što zakonski postanu punoletni, gube se svi izgovori za opijanje koje ste možda imali.

Kako da znate da ste pravi, dokumentovani alkoholičar ili samo idete u tom pravcu, ali se opasno približavate granici, ili ste normalan muškarac koji paniči da je alkoholičar, baš kao što pri svakoj glavobolji misli da ima tumor na mozgu? To je sumnjiva teritorija.

Zato mi dozvolite da malo bacim svetla na ovaj slučaj i predstavim sedam razumnih značajnih signala da ste izgubili poslednji voz za trezvenost.

ČITATE TEKSTOCE SA NASLOVOM POPUT

“Sedam signala upozorenja da ste dovoljno pili“
To je kao da obilazite gej-barove čisto da vidite kako izgledaju ti momci i samo da proverite da li ste jedan od njih pre nego što odete i zaprosite Irinu. Stručnjaci koji leče alkoholičare smatraju ovo vrlo ozbiljnim znakom i upozorenjem.

STVARNO SE KAJETE ZBOG PIJANSTVA

Ako se vaša jutarnja rutina ogleda u tome da popijete kafu, bacite pogled na naslove u dnevnim novinama, a onda pažljivo ispitate šta ste radili tokom noći da biste nekako smanjili štetu i poslali SMS sa neophodnim izvinjenjem, vi ste ili alkoholičar ili jednostavno potpuni kreten.

POPIJETE SAMO JEDNO PIĆE UVEČE –ali o njemu razmišljate čitavog dana

Moguće je da budete alkoholičar, a da ne pijete mnogo. Alkoholizam je bolest koja isključuje sve oko vas, dok ne ostane bitan samo alkohol. Čak i ako ga ne pijete. Kada se ceo vaš život i misli vrte oko pića, to je problem.

DEŠAVAJU VAM SE LOŠE STVARI, ALI VI NIKADA NISTE KRIVI

Imate prekoračeni limit na karticama, živite od plate do plate i ne možete priuštiti ništa sem osnovnih stvari, kriva je ekonomija, je li tako? A kada ne možete da održite nijednu vezu, to je zato što su žene drolje, ha? Što vam je gori životni stil, to su veće šanse da ću u vašem stanu naći nekoliko praznih flaša vodke i jednu koju ispijate.

Pročitajte i  Zašto sve teže podnosite mamurluk?

PRVO PIĆE STE POPILI SA 12 GODINA

Za alkoholizam postoji genetska komponenta. Naravno, podložniji ste riziku od alkoholizma ako već kruži u vašoj familiji. Ali u studiji Univerziteta u Majamiju otkriveno je da, ako ste popili prvo žestoko piće pre 13-e godine, to može da bude okidač za lošu genetiku. Otprilike tada sam i ja popio svoje prvo piće. Bio sam kao zamorče, željno nagrade. Pritisnuo sam polugu i slatkiš je pao.

PIJETE SAMI

Zaprepastio sam se kada sam prvi put shvatio da su normalni muškarci koji povremeno piju užasnuti idejom da piju sami kod kuće. Uopšteno govoreći, neproblematični muškarci vide alkohol kao minornu komponentu šire socijalne aktivnosti. Za njih je čaša šampanjca na venčanju dovoljna za uživanje. Za alkoholičare, to je besplatno piće, a jedino bolje od toga je da su sami u prostoriji, bez dosadnih gostiju.

IMATE POMRAČENJA

Budite se u krevetu pored nekoga koga ne poznajete. Nemate pojma kako ste stigli kući. Slušate prijatelje koji prepričavaju šta ste rekli, a vi se toga uopste ne sećate. To su sve pomračenja svesti i smatraju se alkoholičarskim aktivnostima. Tako je: oni koji piju razumno nemaju pomračenja zbog alkohola.

Ovo nisu jedini znaci upozorenja. Neki će iskustiti svih sedam, ali i druge (“Nije spomenuo mokrenje u krevetu ili seks sa baba-serom, tako da je sve u redu!“). Neki će prepoznati samo dva ili tri, ali će shvatiti da imaju problem. Ako se jedan ili više signala mogu primeniti na vas, potražite pomoć danas, ne prekosutra. Što pre potražite lečenje, terapiju, podršku, rehabilitaciju – veće su šanse da neće završiti u blatu pored supermarketa, držeći u ruci praznu flašu Zozovače.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *