Evo kako možete da produžite svoj životni vek - Men`s Health

Evo kako možete da produžite svoj životni vek

Česte svađe s partnerom, prijateljima ili članovima porodice mogu povećati rizik za smrt u srednjoj životnoj dobi, objavili su danski naučnici. Stručnjaci ukazuju da je takav efekat svađa bio najuočljiviji kod muškaraca i nezaposlenih osoba.

Naučnici univerziteta u Kopenhagenu napominju da pri interpretaciji njihovih nalaza u obzir treba uzeti osobine pojedinca i sposobnost njihovog suočavanja sa stresom. Prema podacima prikupljenima od 9.875 žena i muškaraca starih od 36 do 52 godine, konstantne svađe su bile povezane s dva do tri puta većim rizikom za smrt.

Inače, ranija istraživanja su već povezala anksioznost s povećanjem rizika za bolesti srca i moždani udar. Takođe, nalazi američkih naučnika Univerziteta Pitsburg sugerišu da su svađe kod žena povezane s dugoročnim povišenjem krvnog pritiska.

Stručni časopis “Health Psychology” piše da veza svađa i povišenja krvnog pritiska nije uočena kod muškaraca. Uz to, podaci prikupljeni od oko 1.500 ispitanika starih od 51 do 91 godine pokazuju da su svađe u najvećoj meri dizale krvni pritisak ženama srednje životne dobi.

Pročitajte i  Da li postoji zdrav pušač?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *