Konkurencija povećava nivo testosterona - Men`s Health

Konkurencija povećava nivo testosterona

Nivo testosterona kod muškaraca porasla je za više od 30% kada su dobili konkurentsku igru domina, a to su samo domine!! Istraživači su sproveli slične eksperimente sa raznim sportovima i otkrili da ukoliko izgubite ili pobedite prijatelja, nivo testosterona se neće toliko povećati.

ZAŠTO SE TO DOGAĐA?
Mislite o tome kao o testosteronskom uzbuđenju pobede. Kada testosteron raste, mišićna tkiva se stimulišu, vaša kordinacija i mentalne sposobnosti se poboljšavaju. Takođe, vaše samopouzdanje raste i sve ste spremniji za za konkurentsko okruženje. Istraživači su zbog toga zaključili da nakon pobede vaš nivo testosterona ide na gore kako bi vas pripremili za vašeg sledeć protivnika.

ZAŠTO ONDA VAŠ TESTOSTERON NE RASTE KADA POBEDITE PRIJATELJA?
Odogovor je u evoluciji. Stvaranje koalicija ili partnerstva je bila dobra strategija za preživljavanje, objašnjava doktor Mark Flin, antropolog sa Univerziteta Misuri. Ako bi vaš testosteron pobesneo svaki put kad bi se našli licem u lice sa prijateljem, to prijateljstvo verovatno ne bi potrajalo.

Iako preliminarno, istraživanje dr Flina sugeriše da ukoliko igrate sami ili sa celom vašom ekipom prijatelja protiv nekih stranaca, vaš nivo testosterona će skočiti samo ukoliko vaša ekipa pobedi. Takođe, istraživanje je pokazalo da će vaš T nivo skočiti ukoliko dobijete posao ispred nekog drugog kandidata, pogotovo ako je u komisiji i neka osoba lepšeg pola. Inače, kao što je i logično dok se takmičite u bilo kom sportu, dok vas posmatraju neke devojke vaš nivo testosterona probija krov.

Pročitajte i  Povećajte koncetraciju na internetu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *