Kako sprečiti i ublažiti upalu mišića? - Men`s Health

Kako sprečiti i ublažiti upalu mišića?

Upale mišića, bilo da je reč o upali pojedinačnog mišićnog tkiva ili o upali grupe mišića, zapravo nastaju kada se u određenom mišiću ili grupi mišića lučenjem formira višak mlečne kiseline.

Mlečna kiselina, predstavlja produkt metabolizma, koji nastaje, usled nedovoljnog snabdevanja mišićnog tkiva kiseonikom. Ta pojava javlja se usled napornog vežbanja, jer krvni sudovi preko kojih se doprema kiseonik u mišićno tkivo, ne postižu da obezbede i prenesu dovoljnu količinu kiseonika. Srazmerno tome, jasno je da je upala mišića jača i bolnija, ukoliko je u njima veće prisustvo mlečne kiseline, a stepen lučenja mlečne kiseline, direktno zavisi od tempa fizičke aktivnosti odnosno vežbanja i toga da li je dotok kiseonika do tkiva dovoljan ili ne.

Zato, svaki put kada odvojite vreme za svoj naredni trening, kako biste sebe poštedeli bolnih upala, pratite mogućnosti svog tela, poštujte nivo snage koju posedujte i ne pokušavajte da forsirate sebe. Ukoliko tempo i učestalost treninga, pojačavate i povećavate postepeno i polako, vaše telo će biti spemno da vas u tome isprati , i ubrzo, bićete više nego zadovoljni postignutim učinkom vežbanja.

Ukoliko ipak i prilikom umerenog vežbanja, osećate problem zbog nastajanja bolnih upala mišića, u tom slučaju, pre i posle svakog termina treninga, upražnjavajte umerenu šetnju koja će pospešiti vašu cirkulaciju, a time i ubrzati protok krvi kroz mišićno tkivo, čime će se pojačati nivo kiseonika i smanjiti nivo mlečne kiseline, a srazmerno tome i ublažiti nastale upale.

Takođe, uz umerenu šetnju, u uklanjanju nastalih upala, pomoći će vam i dovoljan unos tečnosti u organizam i pojačan unos magnezijuma, koji deluje tako da sprečava pojavu grčenja odnosno spazma mišića, koji često prate bolnu upalu.

 

Pročitajte i  Ko su veći narcisi - muškarci ili žene?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *