Svakodnevne navike koje uništavaju imunitet - Men`s Health

Svakodnevne navike koje uništavaju imunitet

U nastavku ćemo navesti neke od navika koje pod hitno treba da promenite ako želite da ostanete zdravi, jer oslabljen imunitet omogućava razvoj svih vrsta zdravstvenih problema.

1. LOŠA ISHRANA
Kvalitet goriva stoji u direktnoj vezi sa samim načinom rada mašine, tako je isto i kod ljudskog tela s tim što ljudi mogu i preskakati obroke, što je jako česta pojava, ovde posebno mislimo na doručak. Doručak je najvažniji obrok dana, a osim toga svaki obrok treba da sadrži zdrave i što raznovrsnije namirnice, pokušajte da povećate količinu povrća i voća na svojoj trpezi, a smanjite unos zasićenih masnoća, šećera, pa i soli.

2. VISOK NIVO STRESA
Da se stres krije iza brojnih oboljenja, pa čak i onih velikih, manje-više je poznato. Postoje i dokazi za neke takve tvrdnje, a jedan od tih je onaj da osobe koje su pod velikim stresom češće oboljevaju od prehlada i gripa, i brojnih alergija. Od stresnih situacija treba se udaljiti, a istovremeno bi bilo lepo da pronađete svoj “izduvni ventil”, bilo da je to dnevna šetnja, vožnja biciklom, teretana, druženje sa porodicom i slično. 

3. NEUREDAN SAN
Ako znamo da je za optimalno funkcionisanje organizma potrebno oko 7 do 8 sati sna, postaje nam jasno što osobe koje iza sebe imaju nekoliko neprospavanih noći mogu da budu mnogostruko podložnije dejstvu svih mikroorganizama koji izazivaju brojne zdravstvene probleme.

4. MANJAK FIZIČKIH AKTIVNOSTI
Podsticanje cirkulacije i izazivanje znojenja svakog dana, najbolji je preventivni lek za sve vrste prehlada pa i gripa, a to jasno može bilo ko da proveri u rukovodstvima većih firmi. Upravo zahvaljujući njihovim podacima utvrđeno je da fizički aktivne osobe koriste najmanje dana bolovanja, a sve što vam treba da bi se i vi svrstali u ovu grupu je barem 30 minuta aktivnosti, pa čak nekada i kraće ako se radi žešćim intenzitetom.

Pročitajte i  Doktori upozoravaju na dva nova simptoma virusa korona

5. KORIŠĆENJE ANTIBIOTIKA
Antibiotici su osmišljeni kao ispomoć u situacijama kada je telo obuzeto raznim infekcijama, i zaista ubrzavaju oporavak. Međutim, njihovo dejstvo čini sopstvenu borbu tela sa ovim mikroorganizmima nepotrebnom pa tako na duže staze često korišćenje antibiotika čini imunološki sistem jako slabim i neotpornim i na slabije napade. Antibiotike bi trebalo koristiti samo kod jačih bakterijskih infekcija i to obavezno svakog puta terapiju dovesti do kraja kako virusima i bakterijama ne bi bila pružena mogućnost da razviju anti-tela i kasnije stvore mnogostruko veći problem.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *