Vožnja bicikla loše utiče na mušku plodnost? - Men`s Health

Vožnja bicikla loše utiče na mušku plodnost?

Većina vrsta fizičke aktivnosti nema mnogo veze sa kvalitetom i kvantitetom semene tečnosti, međutim, muškarci koji voze bicikl najmanje pet sati nedeljno su pod povećanim rizikom da imaju manji broj i manje aktivne spermatozoide od onih koji se ne bavi tom vrstom rekreacije.

Već ranije je profesionalno bavljenje biciklizmom dovođeno u vezu sa genitalnim i urinarnim problemima, ali ovo je prvi put da se ti problemi povezuju i sa amateriskim biciklizmom.

Stručnjaci sa Bostonskog univerziteta su proučili 2.200 prosečnih muškaraca koji su posećivali klinike za lečenje neplodnosti. Svaki od njih je dao uzorak sperme i odgovorio na pitanja o svom opštem zdravlju i fizičkoj aktivnosti.

Pošto su uzeti u obzir i faktori kao što su konzumiranje multivitaminskih preparata, telesna težina, krvni pritisak, izbor donjeg veša, autori studije su utvrdili da osobe koje su redovno fizički aktivne, čak i intenzivno aktivne, nemaju veći rizik od problema sa kvalitetom ili kvantitetom spermatozoida od onih koji nikad nisu fizički aktivni.

Jedini izuzetak je vožnja bicikla. Ispostavilo se da su učesnici ovog istraživanja, koji su prijavili da najmanje pet sati nedeljno voze bicikl, izloženi dvostruko većem riziku od problema sa spermom.

Smanjen broj spermatozoida uopšte je konstatovan kod 31 odsto ovih ispitanika, a smanjen broj spermatozoida dobre pokretljivosti kod 40 odsto ispitanika koji su se bavili biciklizmom.

Za to su verovatno odgovorne povrede i povećana temperatura u skrotumu tokom vožnje bicikla, zaključak je bostonskog tima.

Pročitajte i  PAŽLJIVO: Šta da radite ako vam promrznu prsti?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *