Koliko dugo se drži led na nekom uganuću? - Men`s Health

Koliko dugo se drži led na nekom uganuću?

Međutim, mnogi ne znaju koliko vremenski dugo je potrebno držati led ili hladnu oblogu na povređenom delu tela ili zapravo kako led deluje na suzbijanje otoka.

Možete i izvesti eksperiment kod kuće da bi vam neke stvari bile jasnije.

Savete koji je David Berman napisao za My Fit Tribe portal je započeo sa malim eksperimentom, a cilj je bio ustanoviti koliko dugo je optimlano držati led ili hladnu oblogu na mestu gde se je pojavio otok.

Ukoliko ste u prilici možete i vi da izvedete ovaj eksperiment, a potrebno je da uzmete led i stavite ga na jednu od svojih butina i držite jedan minut. Nakon isteka jednog minuta pogledajte vašu kožu. Trebalo bi da bude bela tj. blanširana. Zatim, stavite led na drugu butinu i držite 5 minuta. Nakon 5 minuta, skinite led i opet pogledajte vašu kožu. Koje je boje sada vaša koža? Kod većine će biti crvene boje. Ako je vaša koža pocrvenela nakon 5 minuta ledene obloge, onda samo zamislite koja bi bila boja nakon 20 minuta.

Šta se zapravo tu dešava?! Kada počinjete sa hlađenjem kože, rekacija tela je da sužava krvne sudove i to se dešava u relativno kratakom periodu. Kod većine je to nakon 1-2 minuta.  Rezultat toga je belina na vašoj koži.

Međutim, nakon nešto dužeg hlađenja kože, telo počinje da reaguje priširivanjem krvnih sudova sa ciljem da pošalje što više krvi tom delu kako bi se sprečilo oštećenja kože i tkiva.

Kada ste povređeni, skloni ste da ne pomerate i ne izvodite pokrete sa povređenim delom tela.  Rezultat toga je da ne pokrećete mišiće na tom delu. Bez tih pokreta mišića može se stvoriti „bazen“ krvi što može dovesti do povećanja otekline.

Pročitajte i  5 saveta za zdrava pluća

Led se najbolje koristi za ublažavanje bolova. Kada se ublaži bol, mišići na povređenom delu mogu da se opuste i vi ste onda u stanju da pokrećete vaše zglobove i mišiće, čak i ako se radi i o malim pokretima.  Opuštanje mišića poboljšava cirkulaciju.

Povređeni deo tela treba hladiti dovoljno dugo da dođe do smanjenja bola, ali ne dovoljno dugo da se pojavi crvenilo na koži. Za većinu ljudi je to 2 do 3 minuta hlađenja je sasvim dovoljno za postizanje ovog efekta.

Nakon 2 do 3 minuta potrebno je skloniti hladni oblog i pokušati sa jednostavnim i bezbolinim pokretima povređenog područja. Potom sačekajte da se vaša koža vrati u „normalnu“ temperaturu, a nakon toga možete ponoviti postupak hlađenja onoliko puta koliko mislite da je potrebno.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *