Više vežbanje nije uvek bolje - Men`s Health

Više vežbanje nije uvek bolje

Jedno istraživanje su izveli Nemci, dok je drugo izvedeno u Švedskoj, a obe analize su bile bazirane najviše na starijim osobama. Tako je u prvom istraživanju vršenom u Nemačkoj, učešće uzelo više od 1000 osoba starosne dobi uglavnom iznad 60 godina, a koje su već imale neki vid srčanih problema, pa su vežbanje koristile kako bi sprečile nove komplikacije.

Utvrđeno je da su osobe sa najmanje fizičke aktivnosti povećale svoje šanse za nastanak novih srčanih problema, i generalno šanse za ranijom smrću, dok je takođe utvrđeno da su i najaktivnije osobe takođe povećale mogućnosti za nastanak novih problema, u odnosu na ljude koji su vežbali samo dva ili četiri puta sedmično.

U drugom istraživanju, koje su vršili švedski istraživači, u analizu je bilo uzeto čak 44.000 muškaraca starosne dobi od 45 do 79 godina, a težište istraživanja bilo je na analizi navika vežbanja tokom određenih životnih dobi. Istraživački tim je takođe pratio zdravlje srca tokom 12 godina, posebno obraćajući pažnju na fibrilaciju atrija, kao najčešćeg tipa neregularnog otkucaja srca.

Zaključak je bio da muškarci koji vežbaju više od pet sati sedmično imaju 19 posto veće šanse za razvojem problema sa neregularnim otkucajima srca do 60. godine, a nakon tog doba rizik skače na čak 49 posto. Međutim, jasno je da stariji muškarci koji vežbaju bez obzira na sve imaju manje šanse za razvojem srčanih problema od onih koji ne vežbaju uopšte.

Iako se radilo o dva različita istraživanja koji ne mogu imati potpune podudarnosti u rezultatima, krajnji zaključak im je potpuno jednak, a on ukazuje na to da je vežbanjem moguće značajno smanjiti mogućnosti razvoja kardiovaskularnih oboljenja, ali da istovremeno vežbanje visokog intenziteta u velikoj meri poništava beneficije.

Pročitajte i  Da li gubimo mišiće brže od žena?

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *