Naučnici potvrdili: Alkohol izaziva gubitak pamćenja - Men`s Health

Naučnici potvrdili: Alkohol izaziva gubitak pamćenja

Za razliku od brojnih prethodnih istraživanja u kojima su učestvovali ili mladići ili ljudi u poodmaklom životnom dobu, nedavno je sprovedeno istraživanje o uticaju alkohola u kojem su učesnici bili sredovečni muškarci.

Rezultati do kojih su naučnici, pri tome, došli pokazali su muškarci koji dnevno popiju tri ili više pića često imaju veće probleme s memorijom i teže donose odluke.

Foto: Shutterstock

“Ne bi, ipak, trebalo izvući zaključak da će muškarci koji popiju tri pća nedeljno patiti od većih gubitaka kognitivnih sposobnosti”, smatra Sara Džo Nikson, profesorka psihijatrije na Univerzitetu u Floridi.

“Ipak, rezultati ovog istraživanja pokazali su nam da bi muškarci morali da obrate više pažnje na to koliko piju u srednjim godinama”, podsetila je dr Nikson.

Takođe, autori studije naglašavaju da umereni konzumenti alkoholnih pića ne bi trebalo da budu zabrinuti jer većina učesnika istraživanja spada u grupu koja pije više nego što bi trebalo – čak do osam pića dnevno.

Foto: Shutterstock

“Alkohol, ako se pije svakodnevno, ima neurotoksičan efekat”, kaže Niksonova. “Uglavom se taj efekat odražava na različite regije mozga i relativno je blag. Zbog toga muškarci koji prečesto uživaju u alkoholu ne osećaju veće posledice. Ipak, rezultati ovog istraživanja upozoravaju da alkoholna pića mogu imati kumulitivan efekat i da na neke pojedince utiče više nego na druge”, zaključila je dr Nikson.

Foto: Profimedia

Pročitajte i  Kako seks utiče na vaše zdravlje?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *