Zašto još niste prestali da pušite? - Men`s Health

Zašto još niste prestali da pušite?

Većina ljudi nema baš jasan odgovor na ovo pitanje, ali i dalje istrajava u svojoj, nekada stečenoj, navici. A možda i vi pripadate onima koji su već nekoliko puta obećavali sebi kako zauvek ostavljaju duvanski štapić, od nekog tamo ponedeljka.

Pogledajte i: Prirodni lek pomoću kojeg ćete lako ostaviti pušenje

SVAKO U SEBI IMA SNAGU DA ISTRAJE
Svesni su svi pušači da je cigareta jedna velika nevolja, skoro stopostotno znaju da predstavlja opasnost po njihovo zdravlje i život, i u preko 80 odsto slučajeva bi voleli, kad bi kako mogli, da preko noći pređu u nepušače. Ono što ih odbija upravo je čekanje i istrajavanje, a zaboravljamo da je to uhodana radnja koja se godinama, ili čak decenijama, stvarala i naravno da nije lako osloboditi je se u trenu. Nije realno ni očekivati. Zanimalo nas je šta je okidač za prestanak pušenja, koja je to kap koja prelije pušačku čašu da požele da se zauvek otarase ove nevolje. Neki dolaze zato što ih je na to podsetila medijska kampanja (mnogo je veća poseta nakon uličnih akcija), a ima i onih na koje je uticala tzv. šaptačka propaganda, koja nije zanemariva, jer je u čovekovoj prirodi da se poredi sa drugima iz okruženja (čuo od prijatelja, komšije, pa kad su mogli oni, mogu i ja). Međutim, u poređenju postoji i opasnost. Određeni broj pušača se identifikuje sa osobama koje nisu uspele u svojoj nameri da ostave duvan, što nije dobro. Ne treba sebe potcenjivati i u startu osuđivati na neuspeh. Onima koji na samom početku imaju strah od neuspeha, lepo se objasni da nema potrebe da sad brinu oko nečega što treba da dođe tek za godinu dana, a pritom nisu još ni zakoračili. Treba samo da planiraju danas za sutra, sutra za prekosutra, nikako daleki planovi i briga šta će biti ako ne uspeju, jer ih daleka strepnja i neizvesnost drži u grču. „Veliki broj doživi ogroman uspeh. Ponosni su na to i vole da dođu u savetovalište da podele sa nama, ali im je jako žao ako to drugi ne primete. Važno je ukućanima skrenuti pažnju da pohvale svog bivšeg pušača, ne moraju to biti pokloni, dovoljne su i tri lepe reči, jer ih zaista mnogo ohrabre“, naglašava naša sagovornica. Reći jednom muškarcu ili ženi da lepo miriše, ogroman je kompliment koji ih ozari, jer im je do tada garderoba, kosa ili ruke neprijatno odisala na duvan.
Danas, u mnogim porodicama postoji stav da se ne puši. Ne samo što ne puše ukućani, već to i gosti poštuju. Uvek se pitamo da li će se pušači naljutiti ako ih zamolimo da ne puše, a niko ne misli o nepušačima koji će možda početi da izbegavaju posete prijateljima gde ih ugrožavaju duvanskim dimom. Nije teško odreći se „zadovoljstva“ ako to neko lepo zamoli, naprosto što biste svojim ponašanjem ugrožavali one kojima to smeta. Nije lepo ostaviti dim i ne baš prijatan miris u tuđem životnom prostoru, a onda otići svojoj kući. Izgleda da su još uvek nepušači ti koji čine ustupke na uštrb sopstvenog zdravlja, a njih je u našoj populaciji više od dve trećine.

Saznajte i: Postajete li zaboravni zbog pušenja?

 
POVRATAK ZDRAVLJU   
Da biste se opet vratili u kategoriju „nepušači“, vaše je samo da odlučite, a o svemu ostalom pitali smo za vas Iku Pešić, damu koja već duži niz godina uspešno vodi savetovalište za odvikavanje od pušenja u Kliničkom centru Srbije, kroz koje godišnje prođe sto novih potencijalnih nepušača. Da se ne biste pravdali kako nemate dovoljno vremena, potrebno je da odvojite dva, tri sata jedno prepodne, da bi se obavio detaljan razgovor i pregled. Pre toga obezbedite dobru volju, uput od lekara opšte prakse i jedan telefonski poziv, kako biste zakazali termin. Bez brige, nema čekanja, dogovoreno vreme se ovde strogo poštuje. Nakon toga sledi telefonska podrška, pa imate slobodu da se javite kad god osetite potrebu da podelite neko svoje iskustvo, požalite se na ono što vam je teško, ili se pohvalite da ste napravili neki mali pomak. To je mesec dana intenzivnog komuniciranja preko žice, a kasnije su telefonski kontakti povremeni, do godinu dana, kada sledi kontrolni pregled. Pristup je ovde individualan. Program se personalizuje, prilagođava i kreira tako da dotičnom pušaču najviše odgovara. Kod svakog se pojedinačno sagledava zdravstveni status. Sa druge strane, vrlo ozbiljno se posmatra i pušački status (dužina pušačkog staža, prosek dnevno popušenih cigareta, da li je do sada bilo pokušaja odvikavanja, …) i na kraju otvoreno porazgovara. Sagledavajući pušački status, mnogi priznaju da do tada uopšte nisu razmišljali ko je sve bio pušač u njihovoj porodici, od čega su preci bolovali i eventualno kasnije umrli. Ovako se stiče jasniji uvid u sopstvene genetske predispozicije za razvoj određenih bolesti, a mnoge od njih mogu se preduprediti, ukoliko se izbegnu faktori rizika. Da li da vas podsetim da je u preko 80% slučajeva karcinoma pluća i grla odgovoran duvan?

Pročitajte i  Kako da se izborite sa hemoroidima?

Zabluda ili ne: Pušenje i anksioznost povezani?
 
FIZIČKA I SOCIJALNA ZAVISNOST
Posezanje za cigaretom je radnja koja je postala toliko spontana i nekontrolisana da se integrisala u čovekov život, a zbog hemijske smeše koja se dodaje duvanu, teže je odvojiti se od paklice. Nikotin jeste problem, ali i ta integracija nije zanemariva. Praktično se radi o dve zavisnosti, fizičkoj od nikotina, i ovoj drugoj, psihosocijalnoj, koja je vrlo snažna. Koliko puta vas draga osoba negde pozove, a odgovor bude „evo samo dok popušim cigaretu“, što na nju ostavlja snažan utisak da je negde u drugom planu. Na to se ne obraća pažnja, a kada počnete da razmišljate, onda shvatite koliko ste sve aktivnosti podredili tom duvanskom zamotuljku. Savetovalište upravo pomaže da se raskinu sprege između cigarete i određene radnje, cigareta-telefon, cigareta-kola, cigareta-šminkanje, cigareta-kompjuter, cigareta-kafa, cigareta-jelo….. Jako je važno da se ne pravi razdor među ljudima. Ne treba ih vređati, jer nama ne smeta sam čovek, već duvanski dim. Važno je naglasiti da nema jačih i blažih cigareta. Kada se izmeri nivo ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu dami koja puši isključivo tanke, „blage“ cigarete sa „manje“ katrana i nikotina, i gospodinu koji koristi one „jake“ i oštre, razlike u vrednostima skoro da nema. Ne treba biti u zabludi, ne postoji ni jedan duvanski proizvod koji je neškodljiv za pušača i njegovu okolinu.
Najteže u procesu odvikavanja je da startuju, ali kad jednom prekinu, oduševe se kako to ipak nije tako teško i nesavladivo koliko su očekivali. U početku su puni energije, snažni, voljni da istraju, ali nas mnoge životne nedaće i krize slabe, pa negde nakon mesec dana optimizam popušta. E, tu je važna češća pomoć putem telefona ili dolazaka. Nije strašno ukoliko propuše, ne treba sebe da okrivljuju i odustanu, već samo hrabro da nastave dalje u svojoj misiji odvikavanja. Sve je to ljudski, treba ih razumeti i pružiti podršku. Nama je cilj da oni prevaziđu problem, a ne da ih kritikujemo. Posrnete, padnete, ali morate i da ustanete, to su obične životne filozofije. Nije dobro ukoliko je učestalo, jer onda ih je cigareta opet pobedila, kaže nasa sagovornica.

Pogledajte i: Može li cigareta da vam pokvari ukus piva?

SLOBODA MISLI I KRETANJA
Dobrobiti od nepušenja, osim naravno boljeg zdravlja, lepšeg tena i veće izdržljivosti, svakako su sloboda kretanja i sloboda misli. Sada imate jedno rasterećenje. Ne razmišljate da li ste poneli cigarete, da li će vam biti dovoljno, da nisu ostale u drugoj jakni ili tašni i da li uopšte može da se puši tamo gde ste pošli. Nema preznojavanja, kriza i nervoze kada vas očekuju situacije gde se ne puši, poput sastanaka, dugih avionskih letova, a sve više i na radnom mestu. Ne morate da se skrivate strepeći da li će vas neko videti ili kazniti. Ne postoji ni jedna firma koja ne prima nepušače, a sa pušačima je već druga stvar. Evo razloga. Ugljen monoksid, otrovan i smrtonosan gas, vezuje se za hemoglobin, zauzimajući mesto kiseoniku, krvni sudovi se sužavaju, pa pušači nemaju isti efekat u radu, ni mentalni ni fizički. A i nije na odmet da razmislite da li bi vašoj partnerki više prijao poljubac za laku noć, dobro jutro i sve ostale prilike kada ne bi imao ukus duvana. Ne, ne, žvake ga ne neutrališu u potpunosti, to budite sigurni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *