Zaustavite bolove i ispravite držanje - Men`s Health

Zaustavite bolove i ispravite držanje

Da li ste razmišljali o tome da su pojedini bolovi (uprkos pravilnom sedenju dok radite) možda posledica nepravilnog položaja za vreme vožnje?

Bolovi vrata i ramena

Rešenje:

Približite se volanu. Mnogi od nas radi navodne udobnosti voze “zavaljeni” u sedištima, a volan dodiruju samo prstima. Na taj način trpe vrat i ramena. Zato sedište treba da približite toliko da rukama možete normalno da uhvatite volan. Nagib sedišta bi trebalo da bude između 90 i 130 stepeni.

Bol u nozi

Rešenje:

Podignite sedište. Ukoliko su vam noge previše zgrčene tokom vožnje, može da se desi da vam utrnu. Zato obavezno morate da odaljite sedište, ili ukoliko ste niski (pa ne možete dobro da uhvatite volan ako se mnogo udaljite) probajte sa podizanjem sedišta. Naime, kolena moraju da vam budu u nižem položaju od kukova. Ako imate neki stariji model automobila u kojem nema podešavanja sedišta po visini, sedite na neko jastuče. Osim toga, noge mogu da trnu i ukoliko (za vreme vožnje) u džepovima imate ključeve, sitan novac i slične tvrde predmete koji mogu da ometaju cirkulaciju.

Bol u krstima

Rešenje:

Podmetnite nešto pod leđa. Ma koliko proizvođači automobila radili na izradi što boljih i udobnijih sedišta, dešava se da nam oblik naslona ipak u potpunosti ne odgovara. Ukoliko uprkos podešavanju i visine i nagiba i dalje osećate bolove u krstima (za vreme vožnje ili nakon nje), trebalo bi da podmetnete neko tanko jastuče pod donji deo leđa i tako im pružite potrebnu potporu. Pomaže takođe i mogućnost postavljanja jastučeta pod zadnjicu. Tako će vaša krsta doći u ravan sa ispupčenijim delom naslona i bolovi će nestati.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Vežba meseca: Januar u znaku čučnjeva
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *