Tri biljke za jače srce - Men`s Health

Tri biljke za jače srce

Zbog svega toga, osim vođenja aktivnog stila života i okretanja ka zdravoj ishrani, postoje i određene biljke koje imaju posebno dobar uticaj na krvne sudove i samo srce, a ove tri se posebno ističu:

ĐUMBIR
Poznati koren o kojem smo čuli toliko toga dobrog, bilo da se radi o pomoći kod gripa, prehlade, pa sve do problema sa stomakom. Lista se nastavlja dalje, a uticaj đumbira koji u ovom slučaju posebno naglašavamo je mogućnost pospešenja cirkulacije. Ključ svega je u tome da aktivno sastojci đumbira rastvaraju fibrin, protein koji učestvuje u zgrušavanju krvi i izaziva poremećaje krvotoka. Budući da je poznato da upravo krvni ugrušci koji smanjuju protočnost krvnih sudova dovode do infarkta, đumbir se nameće kao obavezna namirnica za osobe koje su imale moždani ili srčani udar, kao i onima koji boluju od proširenih vena, trombolebitisa i ateroskleroze.

GLOG
List, cvet i plod gloga sadrže supstance koje deluju kao antioksidansi, a za ovu tematiku je posebno zanimljivo to da glog ne dozvoljava holesterolu da se nagomila i podstiče njegovo rastvaranje u žučnoj kiselini. Duže korišćenje gloga dokazano poboljšava elastičnost krvnih sudova, pa tako podstiče protok krvi kroz srce i celo telo. Koliko je dobar, glog se preporučuje kao dodatna terapija kod lečenja srčanih tegoba, hemoroida i proširenih vena.

LJUTA PAPRIČICA
Bez obzira na to što je neki jako vole i uživaju u “vatrenom” osećaju prilikom jela, a drugi deo ljudi je uopšte ne podnosi, jedno je isto za sve – plodovi ove biljke sprečavaju nastanke krvnih ugrušaka, pospešuju aktivnost trombocita i regulišu holesterol. Preparati za spoljašnju upotrebu na bazi kapsacina – snažnog analgetika koji potiče upravo iz papričica, jedni su od najboljih proizvoda koji služe kao pomoćne terapije za niz bolesti poput reumatoidnog artritisa. Zbog svega toga, ljuta papričica spada u jedno od najboljih prirodnih sredstava za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Pročitajte i  Na kojim temperaturama telo počinje da reaguje na hladnoću?

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *