Upozorenje: Ne dajte deci da piju pre punoletstva - Men`s Health

Upozorenje: Ne dajte deci da piju pre punoletstva

Skoro polovina roditelja smatra da deca treba da se “upoznaju” sa alkoholom pre 15. godine!

Roditeljstvo je ludo, zar ne? Od momenta kada vaše dete dođe na svet svaka odluka koju napravite (ili je ne napravite) uticaće na njegovu budućnost – na dobar ili loš način.

Na sreću, svet je pun ljudi koji su prošli kroz istu priču. Na nesreću – ne slažu se ni oko čega. Bukvalno!

Sada kad su tinejdžeri (najzad) prestali da šmrču kondome i prave balone od njih (iz nosa!), da se peku dezodoransima i upaljačima – nova tema za roditelje je alkohol!

Rezultati ankete su pokazali da 43% roditelja smatra da deca treba da konzumiraju alkoholo već sa 15 godina. Na taj način se smanjuju šanse da postanu alkoholičari kad odrastu. Za primer su uzeli Francusku, gde se deca od malih nogu uče da pijuckaju vino.

Čudna logika, zar ne? Zašto onda stručnjaci savetuju roditeljima da odgovaraju decu od alkohola koliko god je moguće?

Foto: Shutterstock

“Umesto da im smanjite radoznalost, možete izazovete raniji početak ozbiljnog napijanja”, upozorava Kolin Ševils, stručnjak po pitanju alkoholizma kod maloletnika.

Ranija istraživanja su pokazala da tinejdžeri kojima roditelji daju da piju ranije razviju sklonost ka alkoholu. Možda aktuelni trend ipak nije rešenje?

“Medicinski savet je jasan – bez alkohola pre 18. godine je najsigurnija opcija, a o 15. da ne pričamo! On loše utiče na mozak deteta koje se razvija i konzumacija tako rano može izazvati psihičke i zdravstvene poremećaje”, objašnjavaju doktori.

Roditelji širom sveta se možda sa ovim ne slažu, ali što se eksperata tiče – najbolje bi bilo da zaključavate ostavu sa pićem!

Pročitajte i  Pobedite sezonske alergije

Foto: Shutterstock / Priredio: D. K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *