Manjak sna ima razarajući uticaj na vaše fitnes rezultate - Men`s Health

Manjak sna ima razarajući uticaj na vaše fitnes rezultate

Brinete da vaš ritam sna remeti treninge? Spavate previše ili premalo? Evo šta morate da znate!

Svi znamo koliko je san bitan. Kvalitetno provedeno vreme “u horizontali” smanjuje nivo stresa, ubrzava oporavak i podiže energiju. San je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju vaše sveukupno zdravlje.

Da, sve ovo znamo – ali, da li znamo koliki tačno uticaj san ima na nas?

Sudeći po Kevinu Morganu, profesoru psihologije i direktoru Klinike za istraživanje sna u Engleskoj, na sportove koji zahtevaju eksplozivne, kratke intervale trošenja energije – poput trčanja i dizanja tegova, manjak sna ne utiče.

To ne znači da neće uticati na psihičkom nivou, što, pak, može da utiče na fizički apsekt. Ali, tu je važno shvatiti da je sve do “vaše glave”.

Foto: Shutterstock

Kada je najbolje vežbati

Kratkotrajni problemi sa spavanjem se retko kad pogoršaju i postaju ozbiljniji. Telo samo traži nadoknadu sna, te ako jedne noći niste spavali dovoljno – već sledeće ćete morati to da nadomestite.

Međutim, ako nedovoljno spavate više noći za redom, postoje koraci koje možete da preduzmete kako biste svom telu obezbedili preko potreban odmor. Na primer – tempiranje treninga.

“Ako ste navikli da trčite u 21h svako veče, misleći da vam to najviše odgovara (ili je jedino doba dana kad imate vremena), moguće je da time izazivate nestabilnost sna. Povećanje telesne temperature i aktivacija mišića može se odraziti na spavanje. Možda je bolje trčati ranije, kako bi vaše telo imalo vremena da se ohladi i smiri, te da se pripremi za počinak”, objašnjava Kevin Morgan.

Foto: Shutterstock / Priredio: D. K.

Pročitajte i  Naučnici otkrivaju: Bol je neizostavan deo vežbanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *