Koja voćka može da zameni tablete? - Men`s Health

Koja voćka može da zameni tablete?

NADUTOST I ZATVOR
Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu, pa podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tela. Osim toga njihovo delovanje je probiotsko i stimulišuće na rad creva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju creva.

STRES
Nazivaju ga bolešću modernog doba jer neprestano ostavlja velike posledice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam pri čemu pada nivo kalijuma u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane koja u sebi sadrži dovoljno kalijuma koji će pomoći u normalizaciji otkucaja srca, slanju kiseonika u mozak i regulisanju optimalne količine vode u telu.

KRVNI PRITISAK
Poznato je kako veliki unos natrijuma, a mali unos kalijuma ima negativan uticaj na krvni pritisak. Zbog toga je važno telo opskrbiti sa velikom količinom kalijuma koju sadrže banane. Svako jutro preporučuje se da se pojede jedna banana koja će pritisak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

DEPRESIJA
Sastojak banane je triotofan, aminoliselina koja pospešuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime samo jedna banana je dovoljna da nivo serotonina skoči, nakon čega nastaje osećaj smirenosti i zadovoljstva.

 

Pročitajte i  25 načina da se rešite stresa
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *