Smanjite rizik od raka prostate - Men`s Health

Smanjite rizik od raka prostate

PIJTE VIŠE KAFE 
Istraživači sa Harvarda su otkrili da muškarci koji piju šest ili više šoljica kafe dnevno imaju čak 59 procenata manje šanse da razviju ovaj rak, ali još uvek nisu u potpunosti sigurni zašto je to tako.

PRESKOČITE KROFNE 
Muškarci sa visokim nivoima trans masti u krvi imaju duplo više šanse da obole od onih čiji su nivoi ovih masti niski. Izbegavajte kupovne krofne i kolačiće, jer su puni trans masti.

JEDITE CRVENO 
Bar dva puta nedeljno jedite jela sa kuvanim paradajzom, koji stvara više korisnog likopena što se više kuva.

POKRENITE SE 
Vežbanje smanjuje rizik od fatalnih oblika kancera prostate za 41 procenat. Ogroman napredak je uočen i kod onih koji su preživeli ovu bolest, pa su vežbali tokom oporavka.

DUŽE SPAVAJTE
Istraživanje naučnika Univerziteta Harvard ukazuje na povezanost melatonina, odnosno hormona sna i manjeg rizika obolijevanja od raka prostate. Podaci prikupljeni od 928 muškaraca s Islanda sugerišu da je povišen nivo melatonina povezan s prosečno 75 odsto manjim rizikom za prisutnost uznapredovalog raka prostate.

JEDITE RIBU 
Omega tri masne kiseline inhibiraju sve vrste tumora, a istraživači su otkrili da oni koji jedu ribu tri puta nedeljno smanjuju rizik od agresivnog raka prostate za 25 procenata. 

NEKA VAŠA ŽLEZDA REDOVNO VEŽBA – IMAJTE PUNO SEKSA 
Studija iz 2004. sprovedena na skoro 30 hiljada muškaraca, otkrila je da oni koji imaju orgazam 21 put mesečno imaju 30 procenata manje šanse da razviju rak prostate od onih koji dođu do vrhunca samo sedam puta mesečno. Samo recite ženi šta vam je doktor preporučio.

Pročitajte i  5 koraka od hrkanja do saobraćajne nesreće
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *