Dizanjem tegova do zdravijeg srca - Men`s Health

Dizanjem tegova do zdravijeg srca

Postoji razlog zašto uvek potenciramo na prednostima dizanja tegova. Ne samo da se zbog njih osećate bolje (hvala, endorfini), i izgledate bolje (hvala danu za grudne vežbe), već je to i najbolji način da poboljšate srčano zdravlje.

Sat vremena treninga nedeljno može da smanji šansu da dobijete srčani udar za skoro 70%, ako je sudeći po novom istraživanju koje je sprovedeno u Americi.

Istraživači su analizirali podatke od oko 13.000 odraslih osoba, tražeći znake kardiovaskularnih dešavanja koja su neprimerena. Eksperiment je dokazao da dizanje tegova u potpunosti otklanja sve opasnosti, čak iako ne radite nijednu drugu vežbu.

Foto: Profimedia

Najbolje od svega je što ne morate da brojite sate u teretani. Štaviše, više vremena provedenog u treningu nije pokazalo drastičan uticaj na kardiovaskularno stanje vašeg tela u odnosu na “taj” jedan sat na nedeljnom nivou.

Ali to nije sve! Istraživači su iskoristili iste podatke da otkriju odnos između dizanja tegova, dijabetesa i visokog holesterola.

Rezultati? Jedan sat dizanja tegova nedeljno smanjuje rizik od dijabetesa za 29% i smanjuje nivo holesterola za 32%. Ojačavanje vaših mišića ima pozitivan uticaj na kosti i zglobove, ali ima i metaboličke prednosti – nabacujući mišićnu masu, nabacujete i energiju.

Foto: Profimedia/ Priredio: D.K

Pročitajte i  Sunčanjem protiv neplodnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *