Šta izaziva srčana oboljenja? - Men`s Health

Šta izaziva srčana oboljenja?

Ukoliko vaš unos šećera, kroz napitke, čokoladice, brzu hranu i sve ostalo, izuzev voća, sačinjava 25% vašeg dnevnog unosa kalorija, imate dvostruko veći rizik da umrete od srčanih bolesti u odnosu na ljude čiji je unos šećera samo 7% od ukupnog unosa kalorija.

Do takvog zaključka došli su američki naučnici, nakon ispitivanja više od 30.000 Amerikanaca. „Preveliki unos dodatnog šećera povezan je sa rizikom od karadiovaskularnih oboljenja, poput visokog krvnog pritiska, povećanog holesterola, kao i dijabetesa tipa 2 i gojaznosti “ – kaže autor studije Quanhe Yang iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Nije da ne možete uživati u hrani, samo treba da smanjite unos slatkiša.

I još nešto, glukoza nije bolja od fruktoze. Nova studija pokazala je da ne postoje pozitivna dejstva u hrani zaslađenoj glukozom, za razliku od kukuruznog sirupa, koji je veoma bogat fruktozom. Sve dok su porcije i kalorije iste, fruktoza nema štetnih uticaja na gojaznost i otpornost insulina.

Problem nije samo u glukozi i fruktozi. Naučnici savetuju da bismo trebali da se fokusiramo na veličinu porcije i kalorije, kao i na izbegavanje prejedanja, jer su to naši

Pročitajte i  Testosteron, dobar izbor?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *