5 stvari sa kojima treba izbegavati dodir - Men`s Health

5 stvari sa kojima treba izbegavati dodir

Znate li da neka mesta u koje volite da stavite prste ili koje svakodnevno dodirujete svesno ili nesvesno, vrlo štetno utiču na vaše zdravlje? Tih mesta ima mnogo, a mi izdvajamo pet najčešćih i otkrivamo koja su to njihova štetna dejstva.

ČESMA
Jedna studija utvrdila je da je 71 procenat česmi veoma kontaminirano i da postoji veoma visok rizik od infekcije preko česme, odnosno ručice kojom se česma “otvara”. Svi znamo da je nemoguće izbeći dodir sa njima, ali postoji način da izbegnete mnogobrojne bakterije koje se na njima nalaze. Jednostavno, uzmite papir i stavite ga između svoje ruke i česme, a nakon pranja ruku zatvorite je na isti način.

NOS
Čačkanje nosa previše često ili previše jako može dovesti do posekotina, iritacija, ali i težih infekcija. Ljudima koji imaju ovakvu naviku neretko se dešava da pokidaju nosnu pregradu – pokazala je studija fondacije “Din” iz Viskonsina.

OČI
Trljate li oči kada ste umorni ili kada vam se zamute kontaktna sočiva? NEMOJTE! “Držite prste što dalje od očiju, naročito tokom zime i sezone gripa, jer se tada virusi najbrže prenose” – kaže Čarls Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Arizoni. Smanjite rizik da zarazite oči pomoću redovnog pranja ruku.

DALJINSKI UPRAVLJAČI I TELEFONI
Daljinski upravljači, telefoni, lampe, naročito u hotelskim sobama, jedno su od najvećih izvora bakterija. Studija Univerziteta u Hjustonu došla je do zaključka da je čak 81% površina u hotelskim sobama prekriveno bakterijama, u čemu prednjači opasna Ešerihija Koli. Slobodno telefonirajte i menjajte kanale, ali odvojite nekoliko minita da prethodno očistite ove neophodne uređaje.

SUDOPERA
Pranje ruku u kuhinji na poslu nije tako dobra ideja: 75% okvira sudopera u kuhinjama poslovnih prostorija, na koje svi volimo da se naslonimo dok čekamo da mikrotalasna završi sa radom ili da se skuva kafa, imaju visok nivo kontaminacije. Te bakterije prenose se vrlo lako: vaše kolege i vi ih lako raznosite na druga mesta kada u kancelariji jedete, spremate kafu ili kucate na tastaturi.

Pročitajte i  Budite svoj psihoterapeut!
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *