Šta može minoksidil da uradi za vašu kosu? - Men`s Health

Šta može minoksidil da uradi za vašu kosu?

Gusta kosa se često povezuje sa atraktivnošću, tako da je potpuno razumljivo da ljudi kojima je počela da opada kosa, žele da to zaustave i da izgubljenu kosu povrate. Ovde ćemo malo govoriti o minoksidilu, rastvoru koji se koristi kao tretman za gubitak kose.

Minoksidil u rastvoru prvi je lek u terapiji opadanja kose koji je bio odobren od strane Američke agencije za lekove (FDA), a ranije se koristio kao lek u terapiji snižavanja krvnog pritiska. Njegova efikasnost varira od osobe do osobe, dok neko dobije nazad još gušću kosu, drugi možda osete samo blago dejstvo ovog rastvora. Takođe može da bude efikasniji za mlađe ljude i ljude koji su tek primetili gubitak kose, tj. ako ste počeli da primećujete opadanje kose u proteklih 4-5 godina, sada je pravo vreme da počnete sa tretmanom.

KAKO FUNKCIONIŠE
Kako Minoksidil utiče na rast kose do sada nije u potpunosti otkriveno, ali poznato je da ovaj lek inhibira dihidrotestpsteron, koji zapravo izaziva nasledni gubitak kose. Kada se DHT nakupi, folikuli kose postaju manji i proizvode tanju dlaku, takođe potrebno mu je više vremena da proizvede vlas. Tokom vremena folikul dlake postane potpuno neupotrebljiv.

Da bi bio efikasan Minoksidil u rastvoru bi trebalo da se koristi dva puta dnevno, tako što se utrljava tokom perioda od najmanje 4 meseca, na kožu na mestu gde želite da povratite rast kose, samo pazite da vam se ne razliva po drugim delovima. Negativna stvar kod Minokisdila je štoo kad prestanete da ga koristite nestaje i njegovo dejstvo, tačnije u periodu od 30 do 60 dana, jer ćelije matriksa nemaju stimulaciju da se brže dele. Mogući neželjeni efekti ovog leka su svarb, iritacija kože, kao i maljavost na neželjenim mestima.

Pročitajte i  Čarli Šin: „Ovde sam da priznam da sam HIV pozitivan“

GDE MOŽE DA SE NAĐE
Na našem tržištu se Minoksidil nalazi pod fabričkim imenom Pilfud i Pilovit, postoji kao 2% i 5% rastvor. Cena ovog rastvora varira od apoteke do apoteke, ali uvek možete da tražite u apoteci da vam naprave 2% rastvor Minoksidila, što će vas svakako ispasti jeftinije. Nikad ne krećite sa rastvorom od 5%, a ono što često zaborave u apoteci da vam kažu je činjenica kad se pakovanje otvori rastvor ima rok trajanja od mesec dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *