Kinite jednom i kontaminiraćete celu sobu - Men`s Health

Kinite jednom i kontaminiraćete celu sobu

Nova studija sprovedena na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu došla je do zaključka da pomoću kapljica koje nose bolesti, a koje se pojavljuju prilikom kijanja i kašljanja, emituju nevidljivi gas koji zadržava bakterije u vazduhu i pomaže im da se rašire čak 200 puta dalje nego što mislimo.

Naučnici su otkrili da ovaj gas koristi veliku brzinu kijanja i kašljanja, koristeći matematičke modele i simulacije. „Prema ranije analiziranoj fizičkoj slici onih koji kijaju i kašlju, kapljice putuju nekoliko metara“ – kaže Džon Buš, profesor matematike na Tehnološkom Institutu u Masačusetsu i koautor studije.

„Naš prerađeni model kijanja i kašljanja pokazuje nam da se malim kapljicama domet znatno povećava i da mogu da zaraze čitavu prostoriju“ – objašnjava Buš.

Ovaj gas mogao bi da potvrdi mišljenja da postoji mnogo veći rizik od zaraznih bolesti nego što se mislilo. Buš kaže da se definitivno možemo zaraziti samo ako boravimo u prostoriji sa nekim ko kija ili kašlje, čak i ako se nalazimo nekoliko metara dalje.

Buš smatra da je najbolji način da sprečimo širenje zaraznih klica to da kijamo ili kašljemo u svoj lakat, pre nego u šake, jer one nisu dovoljan blokator, a cilj je blokirati pojavu oblaka ovog gasa.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuje kijanje i kašljanje u maramicu i bacanje te maramice istog trenutka.

Pročitajte i  Šetnjom do zdravijeg života
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *