Testosteron umanjuje efekat vakcine protiv gripa? - Men`s Health

Testosteron umanjuje efekat vakcine protiv gripa?

Vakcina protiv gripa ima manje dejstvo na muškarce nego na žene, a naučnici sa Univerziteta Stenford misle da su otkrili i zašto. Muški hormon testosteron kao odgovor na vakcinu šalje signale genima u imunom sistemu da proizvode manje antitela koja čine odbrambeni mehanizam organizma.

“Muškarci, tipično, imaju lošiji odgovor imunog sistema na infekciju i vakcinaciju” – kaže Dejvid Furman, koji je vodio studiju.

Muškarci su podložniji bakterijskoj, viralnoj, gljivičnoj i parazitskoj infekciji od žena, a njihov imuni sistem ne reaguje tako dobro kao kod žena kada je reč o vakcini protiv gripa, hepatitisa, malih boginja, žutice i mnogih drugih bolesti – smatra Furman.

Tokom studije, naučnici su analizirali krv oiko 90 odraslih osoba nakon vakcinacije protiv gripa. “Muškarci sa većim nivoom testosterona imali su najgori odgovor na vakcinu” – kaže Dejvid Furman. Testosteron se vezuje za klasične muške karakteristike, poput jačine mišića, rasta brade i preuzimanja rizika.

“Pronašli smo grupu gena u muškarcima koji kada se aktiviraju izazivaju slab odgovor na vakcinu, što se kod žena nije dešavalo. Stvar je u tome što neke od ovih gena reguliše testosteron” – objašnjava Furman.

Ova saznanja mogu dosta da pomognu razvoju vakcina. Možda bi odgovor bio bolji kada bi muškarci dobijali duplu dozu ili kada bi se redukovao nivo testosterona.

Furman je objasnio da cela slika nije baš jasna, niti jednostavna, dok jedan od naučnika smatra da nije samo testosteron odgovoran za slabiju reakciju muškaraca na vakcinu u odnosu na žene.

“Ima još faktora koji utiču na to, ali testosteron zaista  utiče na odgovor imunog sistema” – kaže Dr Alan Menš, direktor bolnice u Njojorku. On ne misli da bi trebalo udvostručiti dozu muškarcima, već da žene mogu dobiti manju dozu.

Pročitajte i  PAŽLJIVO: Šta da radite ako vam promrznu prsti?

U studiji je učestvovalo 53 žene i 34 muškarca, a utvrđeno je da žene jednostavno imaju jači odgovor imunog sistema na vakcinu, kao i da muškarci sa nižim nivoom testosterona imaju sličnu reakciju kao žene.

Ali jedno pitanje ostalo je bez odgovora: “Zašto testosteron utiče na imuni sistem” – pita se Furman.

Moguće je da snažan odgovor imunog sistema može biti opasniji od same bolesti. Na primer, žene sa svojim snažnim imunim odgovorom imaju dva puta veće šanse za smrtni ishod od infekcija koje napadaju krvni sistem – objasnio je Furman.

Možda je, ipak, slabiji imuni sistem ono što će spasiti život muškarcima.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *