Mozak najbolje radi do 24 godine?! - Men`s Health

Mozak najbolje radi do 24 godine?!

ISTRAŽIVANJE
Ako je verovati naučnicima sa univerziteta Sajmon Frejser u Kanadi, moždane funkcije počinju da slabe već od 24 godine. Do takvog zaključka došli su nakon posmatranja 3305 volontera starosti od 16 do 44 godine. Ispitanici su igrali realne igre: zadatke koji testiraju kognitivne sposobnosti, od koncentracije, preko istovremenog rada više zadataka do prebacivanja sa neposrednih na dugoročna pitanja. Igra je beležila pokrete, a naučnici su analizirali sate i sate snimaka i izvlačili podatke. Kao što su i očekivali, brzina donošenja odluka i prebacivanja sa zadatka na zadatak bili su sporiji kod starijih ispitanika.

Mnoge studije zabeležile su gradacijsko pogoršanje kognitivnih sposobnosti koje dolaze sa godinama. Ali, u ovoj studiji objavljenoj u magazinu “PLOSOne”, prvi pad, čak i najmanji, zabeležen je kod ljudi starih 24 godine. Zapravo, svakih 15 godina nakon 24-te godine kognitivna brzina smanjuje se za 15 procenata. Rezultati nisu mogli biti objašnjeni činjenicom da su igrači postajali bolji u igricama nakon malo vremena: slabljenje kognitivnih sposobnosti uzrokovano godinama stoji, čak i među onima koji su vremenom bolje igrali.

Ovo ne znači da je sve gotovo kad stignete u srednje dvadesete. Kako kognitivna brzina slabi, mozak pravi deficite na različite načine: oslanja se na iskustvo i predviđanje, kreira mentalne prečice kao što je eliminisanje stranih izraza i razlaganje informacije do srži i preuzimanje samo najbitnijih informacija.

Zaključak je sledeći: možda postajemo sporiji, ali zato možda postajemo pametniji!

Pročitajte i  Proverite jesu li vaši "plivači" zdravi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *