Osam navika štetnih po zdravlje kojih niste ni svesni - Men`s Health

Osam navika štetnih po zdravlje kojih niste ni svesni

DUVANJE NOSA
Svaki put kada dunete u maramicu kada ste prehlađeni, pravite opterećenje tako što stvarate intranazalni pritisak koji gura tećnost u sinusne džepove koji se nalaze izmežu očiju, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Virdžiniji.

Vraćanje sekreta iz nosa nazad u sinuse pravi pritisak, narušava nazalnu ventilaciju i isušuje je, što može dovesti do infekcija. Zato, umesto da pokušavate da na silu izbacite svu tečnost iz nosa, stručnjaci savetuju da samo brišete ono što izlazi.

ZADRŽAVANJE GASOVA
Zadržavanje gasova može povećati pritisak u debelom crevu, koje će tada vršiti pritisak na taj deo debelog creva, što može izazvati stanje koje se zove divertikula, pokazala je studija na Novom Zelandu. Ovo stanje vodi do bola u stomaku, zatvora i dijareje. Ako se divertikula razvije, može dalje izazvati temperaturu, bolove, i poremećaje debelog creva. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod sredovečnih i starijih ljudi.

CEĐENJE BUBULJICA
Bubuljica je zapravo mali džep pun prljavštine i bakterija koje je koža sakupila iz pora koje se tu nalaze. Ali ako je iscedite, najčešće ćete vratiti deo te prljavštine i bakterija nazad u kožu, što opet vodi do izbijanja novih bubuljica, objašnjava Mark Glašofer sa Američke dermatološke klinike. Najbolje je da pustite da se sama osuši ili pukne. Ako baš ne možete, sačekajte da poraste toliko da će je najblaži pritisak naterati da izbaci sadržaj iz sebe, preporučuje Glašofer.

ODLAGANJE MOKRENJA
Kada zadržavate urin, bol i neprijatan osećaj su posledica pritiska na bešiku, bubrege i kanale koji ove organe spajaju sa vašim penisom. Univerzitet u Kolumbiji došao je do zaključka da sve ovo može rezultirati nemogućnošću da ispraznite bešiku.

SEDENJE TOKOM VELIKE NUŽDE
Stotinama hiljada godina, naši preci su za ove potrebe čučali, a ljudska anatomija se još nije adaptirala na korišćenje toaleta. Studija rađena u Japanu pokazala je da čučanje tokom velike nužde ispravlja analni kanal, što zbog položaja kolena omogućava pražnjenje bez napora. Izvijenost analnog kanala dok sedate na wc šolji vodi do osipanja, hemoroida i drugih bolesti povezanih sa pražnjenjem creva.

Pročitajte i  Kako možete da utvrdite nizak nivo testosterona?

ČUAPNJE DLAKA IZ NOSA
Prvo što treba da znate je da su te dlake tu sa razlogom. One sprečavaju zagađivače i štetne mikroorganizme da uđu u mozak i respiratorni sistem, pokazala je studija rađena u Turskoj. Ako ih skraćujete da ne bi virile iz nosa, nije strašno, ali čupanjem kidate kožu unutar nosa, koja postaje podložna infekciji od strane tih mikroorganizama koji se nalaze na ostalim dlakama.

ČAČKANJE NOSA
Isto kao i kod čupanja dlaka, učestalo čačkanje nosa može voditi do iritacija ili posekotina, kao i infekcija, objašnjava Dr Glašofer. Razdvojene nozdrve su uobičajene kod ljudi koji čačkaju nos 30 ili više minuta dnevno – pokazala je studija u Viskonsinu.

TRLJANJE OČIJU
Trljanje očiju stvara ogroman pritisak, koji može dovesti do oštećenja nerava, suzne rožnjače ili čak oštećenja mrežnjače, objasnio je Čarls Mekmonis, naučnik i profesor oftamolog sa Univerziteta New South Wales u Australiji.  Oči su posebno podložne pritisku i povredama kada se probudite i nakon što izvadite kontaktna sočiva.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *