Kako kafa utiče na zdravlje? - Men`s Health

Kako kafa utiče na zdravlje?

ZDRAVO SRCE
Studija rađena na bruklinskom koledžu utvrdila je da ako popijete četiri šolje kafe dnevno, smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti za neverovatnih 53 posto. Naravno, nemojte ih sve izliti od jednom, odredite vremenske razmake koji vam najviše odgovaraju.

ČUVATE JETRU
Ako za razliku od ljudi koji kafu piju samo kada im je potrebna da bi ih održala budnim ponekad, ako je konzumirate svaki dan smanjićete mogućnost za oboljenje od raka jetre za čak 29 posto. Na žalost, to ne može biti svaka kafa. Na primer, previše irske kafe ubija pozitivna dejstva.

IZBEGNITE DEMENCIJU
Ne samo da vas kafa čini opreznijim, već i čuva izoštrenost uma za starost. Studija Univerziteta Harvard pokazala je da redovan unos kofeina smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za čak 60 odsto i prepolovljava šanse za razvoj Parkinsonove bolesti.

NAPITAK ZA BOLJU MEMORIJU
Kada sledeći put zaboravite gde ste ostavili ključeve, pravac u kuhinju da skuvate kafu! Studija Univerziteta Džons Hopkins utvrdila je da dupli espreso pojačava memoriju za narednih 24 sata.

BOLJE RASPOLOŽENJE
Studija škole za javno zdravlje Univerziteta Harvard objavila je kao rezultat da četiri kafe dnevno smanjuju rizik od depresije za 20 procenata.

ZAŠTITITE PROSTATU
Jeste li zabrinuti za prostatu? Trebalo bi da budete, ona je ipak najveći ubica muškaraca. Umesto sa urologom, češće se družite sa konobarom ili konzumirajte kafu kod kuće. Prema studiji Univerziteta Harvard, 3-6 šolja kafe dnevno smanjuje rizik od raka prostate za 60 posto, čak iako konzumirate kafu bez kofeina.

UBRZAJTE KORAK
Zaboravite na sportska pića: da biste pojačali izdržljivost tokom trčanja za 26 posto, popijte jedan espreso – savetuju naučnici Univerziteta Birmingem. Pozovite i prijatelje koji trče i napravite pauzu za kafu.

Pročitajte i  Jakne za sve vremenske prilike

DRŽITE ŠEĆER POD KONTROLOM
Svaka šolja kafe koju popijete može da smanji šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, za deset procenata – smatraju naučnici sa Instituta za naučne informacije o kafi, nakon sprovedene studije. Jedino što treba da uradite jeste da izbacite šećer iz ovog napitka.

SKINITE KOJI KILOGRAM
Brojne studije pokazale su da kafa efikasno deluje na sagorevanje masti, zahvaljujući kombinaciji sastojaka koji ubrzavaju metabolizam i suzbijaju apetit. Naravno, ne očekujte rezultate ako dnevno popijete tri kafe sa karamelom.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *