Kako možete da utvrdite nizak nivo testosterona? - Men`s Health

Kako možete da utvrdite nizak nivo testosterona?

Krvni test nije dovoljan da se utvrdi nizak nivo testosterona kod muškaraca, slažu se stručnjaci, potreban je i fizički test pacijenta.

Nedosledne laboratorijske prakse dovode do nepouzdanih rezultata, prilikom utvrđivanja nedostatka glavnog muškog polnog hormona, a kasnije i do lečenja.

Nedostatak doslednosti javlja se u oblastima kao što su prikupljanje uzoraka krvi pacijenata kao i metoda koje se koriste za analizu uzoraka.

Lekari iz šest glavnih američkih institucija analizirali su podatke više od 10.000 pacijenata. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu “Urologija”.

U nekim slučajevima, nivo testosterona, uzet iz uzorka krvi jednog od pacijenta, razlikovao se za čak 30 odsto od jedne laboratorije do sledeće, rekao je autor studije urolog Darije Paduč.

Nalazi pokazuju da oslanjanje samo na krvne rezultate testa može da dovedu do neadekvatnog lečenje kod ovog problema.

Paduč je istakao da je važno da se lečenje pacijenta usmeri i ka njegovim simptomima, a da se rezultati testa krvi koriste kao sekundarne smernice.

Simptomi niskog nivoa testosterona (hipogonadizam) – uključuje umor, gubitak seksualne želje i erektilne disfunkcije.

Ovo je ranije pogađalo muškarce koji su stariji od 65, ali se sve više dijagnostikuje kod mlađih muškaraca sa dijabetesom i gojaznošću .

Lekari i drugi zdravstveni radnici da insistiraju da laboratorija prati standardizovane smernice za testosteronsko ispitivanje kako bi se ovaj problem adekvatno rešio.

Pročitajte i  All in one: Savršene pantalone za svaki dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *